Начало / Критика / Митичната трилогия на Исабел Алиенде с нова визия

Митичната трилогия на Исабел Алиенде с нова визия

63918_bЮлия ПЕТКОВА

„Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепия” на Исабел Алиенде се появиха на книжния пазар с ефектни нови корици в „рустикален“ стил, дело на художника Дамян Дамянов. Изданията са жест на уважение на издателство „Колибри” към ценителите на латиноамериканската проза и специално към почитателите на именитата разказвачка.

Често сравнявана с Маркес, Исабел Алиенде е всъщност несравнима в умението си да ниже истории за собствения си живот, тежкото си детство, брака и смъртта на дъщеря си. Родена през 1942 г. в Перу, където баща ù е командирован в качеството си на дипломат, Исабел е едва на 3 годинки, когато той изчезва и майка ù е принудена да се върне в Чили. След преврата на Пиночет, който убива нейния втори братовчед Салвадор Алиенде, тя заминава за Венецуела. Когато баба ù – вдъхновила образа на Клара в „Къщата на духовете“ (1982 г.), си отива от този свят, дядо ù се облича в черно и боядисва всички мебели в черно…, а майка ù се превръща в жива сянка. Исабел рано решава да бъде силна жена – феминистка, отстояваща равноправието между мъжете и жените, и това проличава в романите ù. Впрочем сравненията с представители на магическия реализъм, пък били те и величия от ранга на Маркес, я уморяват. „Аз не се опитвам да експериментирам с формата, аз просто разказвам истории – толкова честно, колкото е възможно, от различни гледни точки.“

В „Къщата на духовете“ тя разказва историята на една фамилия в постколониален Чили, използвайки с размах техниката на магическия реализъм. Книгата се фокусира в пресечната точка на сложни лични и политически въпроси, включително военното стълкновение между марксисти от една страна, капиталисти и милитаристи от друга. Има много случаи на изнасилвания, изтезания и убийства, предимно в контекста на борбата за политическа власт. Страстите, борбите и тайните на семейство Труеба обхващат няколко поколения и един век на насилствена социална промяна, кулминираща в криза, която извежда гордия и тираничен патриарх и неговата любима внучка на противоположните страни на барикадите. На фона на революция и контрареволюция, Алиенде вдъхва живот на това семейство, раздирано от чувства, далече по-сложни и трайни от политическите привързаности, които ги поставят в противоречие. Режисьорът Биле Аугуст се осмелява да вдъхне втори живот на тази величествена сага, като я пренесе на големия екран. Филмът от 1994 г. събира цяла плеяда звезди Джеръми Айрънс, Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Уинона Райдър, Антонио Бандерас и Ванеса Редгрейв.

221795_bМинават цели 6 години от излизането на „Безкрайният план“ (1993), когато Исабел Алиенде се връща към героите от триумфалната семейна фреска „Къщата на духовете“ и към своя нежен, плюшено мек стил, за да разкаже историята на Елайза Съмърс, борбена авантюристка от Чили, която имигрира в Сан Франциско през 1840-те. Романът носи заглавие „Дъщеря на съдбата“. Изоставена като бебе в британската колония Валпараисо, Елайза е отгледана от Джереми и Роуз Сомърс, състоятелна двойка брат и сестра, които наистина схващат момичето като дар от съдбата. За неомъжената Роуз Елайза се явява нещо като „обезщетение“ за детето, което винаги ù е липсвало; а брат ù Джеръми е доволен, че бебето узаконява иначе чудатото им съжителство. За мнозина почитатели на Алиенде именно Елайза е най-пленителната ù героиня. А „Дъщеря на съдбата“ препотвърждава обсебеността на авторката от темите за страстта и насилието, като разгръща цяла вселена от надежда и сласт, класова борба и герои с изплъзваща се идентичност. Интересното е, че водовъртежът на романа въвлича цели четири култури – английска, чилийска, китайска и американска.

221918_b„Портрет в сепия“ (2000) е зашеметяващ, епичен романс. Роман микс от исторически разказ, ситуиран в края на XIX век в Чили, и чудесна семейна сага с участието на герои от „Дъщеря на съдбата“ и „Къщата на духовете“, двата култови романа на Алиенде. В детските си години Аурора дел Валие изживява потресаваща травма. Възпитана от амбициозната си баба, властната Паулина дел Валие, тя израства в привилегирована среда, свободна от ограниченията, които задушават живота на жените по това време, същевременно измъчвана от страховити кошмари. Когато се озовава сама в края на нещастна любовна връзка, тя решава да проучи мистерията на миналото си и да разбере кое поражда пагубни последици и тегне като олово върху крехкото ù настояще.

Много са темите, които превърнаха Исабел Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време – любовта, войната, самотата, бремето на спомените и старостта, както и страховете и болестите, които са неразделни от зимата на човешкия живот. Книгите ù са преведени на 35 езика. У нас са издадени всичките ù бестселъри, а през 2020 г. ще се насладим на новия ù роман „Цвят продълговат в морето“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2238

Следващият роман на Исабел Алиенде излиза през есента

Следващият роман на Исабел Алиенде ще излезе на англоезичния книжен пазар тази есен, съобщи thebookseller.com. …