Начало / Критика / „Тайната градина“ e пълна с тайни послания

„Тайната градина“ e пълна с тайни послания

Историята е за три деца и тайните на живота, скрити в самата тъкан на природата
025

Преди малко повече от век Франсис Ходжсън Бърнет отседнала в старинна къща сред живописните пейзажи на графство Кент в Англия. Обстановката била толкова омагьосваща, че според биографите на британската писателка, тя започнала да пише „Тайната градина“, след като една червеношийка ѝ „посочила“ необикновена врата в стена от бръшлян. Днес къщата Great Maytham Hall привлича туристи от цял свят, най-вече заради просторите на въображението, вдъхновени от книгата.

Впрочем всеки неин ред насочва към друг свят, познати герои като Алиса, Магьосникът от Оз, Мери Попинз, повечето персонажи на Ръдиард Киплинг и любими от „Хрониките на Нарния“, сякаш вадят ключ след ключ и отварят врати към ново знание.

Не е случайно, че сюжетът на „Тайната градина“ започва със змия, която се събужда едновремнно с деветгодишната Мери Ленъкс в опустяла след холера къща. Дъщеря на капитан от британската колониална армия в Индия, момичето е гледано по източните разбирания на тамошната прислуга, но те – заедно с безхаберието на нейните родители, създават начумерена, превзета господарка, по-лоша от змия. И ето че тя попада в Йоркшир при своя недружелюбен чичо, трябва да живее в имението му Мисълтуейт, в мрачна къща със сто стаи, в края на мочурливо поле, сред тежки бродирани драперии, инкрустирани мебели и под контрола на икономката Мисис Медлък.

Návrh bez názvu

Тук се включват идеи, характерни за хората в края на 19. и началото на 20. век. За тях е било важно да притежават сили, с които да овладеят материята, и Франсис Бърнет ги въплъщава в своята тайнствена градина. Сред каскади от зелен бръшлян и мостове от рози, на фона на кристална синева и птичи песни, три деца откриват Рая. Селското момче Дикън, което им помага да съживят това късче земя, е същински малък бог – той свири на дървена свирка и говори с животните, докато Мери копае и полива, а нейният доскоро болнав братовчед Колин е готов да тича между лехите.

Къде е тайната? В мислите, посяти заедно с всички семена на плодородна почва, в усилията, които не просто ускоряват растежа, но и тласкат еволюцията в нова посока, може би в кръга, в който тримата седят на игра, но и като посветени в едно по-висше знание.

Все пак британската писателка е замислила книгата си за деца, и днешните между 9 и 13 г. отлично ще я разберат, най-малко заради указанията как да се държиш като откривател на „тайна градина“ – и от любопитство на какво ще заложи филмът по книгата през април 2020-а – на анимацията в пъстрота и цвят, или на студената готическа атмосфера…

Из тайната градина се разходи и Людмила Еленкова

Прочетете още

403757737_721536883354438_6589521644785314_n

Елхи от книги израснаха в „Хеликон“

Греят в зелено със златна звезда Книжарниците се преобразяват преди Коледа – и се превръщат …