Начало / Читатели / Шест идеи за новогодишно парти като по книга

Шест идеи за новогодишно парти като по книга

Да почерпим от опита на Бриджит Джоунс, Джей Гетсби или… Джейн Еър

GATSBY_PEARL-19-of-28-1280x853

1. Изберете тема

Важно е да решите какво точно искате да е новогодишното ви парти – дали стилно и като от един роман или пък да събира накуп цялата пищност на книги от рода на „Гордост и предразсъдъци“, „Майстора и Маргарита“ или „Панаир на суетата“. Изберете си и жанра, в който искате да се развие купонът в тържествената нощ. Може да е например ретро – и така да постигнете ефекта от вечната книга на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби“. Ако предпочетете наистина това, съветът ни е простичък: запасете се с повече шампанско.

2. Направете покани

Най-шиковно е да съберем гостите си по добрия стар и романтичен начин – с покани по пощата. Някои книги предполагат и конски впрягове, например „Коледна песен“ на Дикенс, но нещата вече започват да излизат от контрол, затова нека се съсредоточим върху най-важното! А то е, че можете да изработите малки покани, които да се разтварят като любимата книга, по която искате да направите парти. Включете вътре и цитат и така гостите ви ще погледнат още по-сериозно на предложението. Изобилен материал в това отношение дава „Алиса в страната на чудесата“. Във вдъхновение може да се превърне и „Разум и чувства“ на Джейн Остин.

3. Погрижете се и за храната

Тук идва вече по-трудната част, защото трябват и време, и умения, че да направите например мъфини, украсени с книги. Но пак е добре дошла изобретателността – концентрирайте се върху няколко заглавия и опитайте да подготвите нещо лесно, което се предлага и по страниците им. Богат избор в това отношение дават книгите за Хари Потър. Бонбонките може да надпишете като всякаквовкусови бобчета. Ако приятелите ви имат чувство за хумор, бъдете още по-подробни… Предложете им лимонадени пчелички, шоколадови жаби, също кутийки с лъготийки.

80663934_1064200610600588_171145904055648256_n

4. Идва ред на забавленията

Стандартните новогодишни партита разчитат твърде много на покачващия се алкохолен градус – при нас, на нашето книжно парти, може да го заместим с най-различни весели идеи. Една от тях е томбола с интересни предмети от велики книги. Подгответе забавни дреболийки и ги разиграйте с билети, даже ако прецените, може да събирате и средства за тях, които после да отидат за хубава благотворителна кауза. Та тук е мястото например да включите и голяма награда – пръстенът от „Властелинът на пръстените“.

5. Дрескодът също е желан

Ако смесите заглавия от рода на „Дневникът на Бриджит Джоунс“ и „Ромео и Жулиета“, ще се насладите на най-смахнатото новогодишно парти от много време насам. Въпросът е ще има ли смелчаци, които да успеят да намерят нещо, което ще ги накара да заприличат например на сестрите Дашууд от „Разум и чувства“ или пък на самия Гетсби. А и какво ли ще правите, ако някой реши да интерпретира твърде свободно написаното в „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и се появи на новогодишния купон само по… хавлия.

6. Украсете като по книга

Четно казано, най-лесно се постига ефект от по-нови и модерни творби – с герои като Бриджит Джонсън например. Ако си имате котка, може поне за нощ да я прекръстите на Бегамот и така домът ви да стане сцена от романа „Майстора и Маргарита“. Викторианските книги също са много плодоносни. Хубави прибори, изящни салфетки… за миг може да постигнете атмосферата на „Джейн Еър“. Важно е едно – да се забавляваме. А и така през 2020-а ще ни върви… само по книги.

И ШЕСТ ЕФЕКТНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПАРТИТА ЗА ПРИМЕР

И ШЕСТ ЕФЕКТНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПАРТИТА ЗА ПРИМЕР

216135_b

1. От „Великият Гетсби“ на Фицджералд – екстравагантно забавление, спечелило си наименованието „декадентско соаре“. Бляскаво, макар и според някои безчувствено.

107575_b

2. От „Властелинът на пръстените“ – разликата е, че тук Билбо и Фродо празнуват рождени дни, а на гости им е самият Гандалф, на всичко отгоре организаторът в лицето на Билбо изчезва внезапно, когато надява злополучния пръстен на пръста си…

193040_b

3. От „Алиса в Страната на чудесата“ – чудим се дали е хубаво човек да си причинява нещо такова… парти, на което няма нито сандвичи, нито сладки, а се пие само и единствено чай. Пък и другите гости ту се появяват, ту изчезват, но такава е реалността в света на Алиса.

171033_b

4. От „Майстора и Маргарита“ – тук купонът е… дяволски добър, нали го организира Воланд, който е самият Сатана. Звучи джаз, а гостите са такива, че да не ги среща човек някъде по пътя си. Едно от най-пищните партита в литературата въобще!

211102_b

5. От „Гордост и предразсъдъци“ – тук танците играят най-важна роля, те показват на кого колко му е позволено и докъде могат да се простират чувствата му. Така че решите ли да организирате танцова забава, последвайте примера на Чарлс Бингли.

221302_b

6. От „Коледна песен“ – спокойно можем да кажем, че точно това е най-милата тържествена сцена от всички изброени. Богатият Скрудж се пренася далеч във времето и попада на коледното парти на първия си работодател, Фезуик. А именно той се е отнасял с него като към свой син. Мили моменти, които могат да направят и нашия новогодишен купон весел и задушевен.

Големите партита в книгите – насладете се на специалната селекция на Хеликон
Идеи за новогодишни забавления от Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …