Начало / Читатели / Шест идеи за новогодишно парти като по книга

Шест идеи за новогодишно парти като по книга

Да почерпим от опита на Бриджит Джоунс, Джей Гетсби или… Джейн Еър

GATSBY_PEARL-19-of-28-1280x853

1. Изберете тема

Важно е да решите какво точно искате да е новогодишното ви парти – дали стилно и като от един роман или пък да събира накуп цялата пищност на книги от рода на „Гордост и предразсъдъци“, „Майстора и Маргарита“ или „Панаир на суетата“. Изберете си и жанра, в който искате да се развие купонът в тържествената нощ. Може да е например ретро – и така да постигнете ефекта от вечната книга на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби“. Ако предпочетете наистина това, съветът ни е простичък: запасете се с повече шампанско.

2. Направете покани

Най-шиковно е да съберем гостите си по добрия стар и романтичен начин – с покани по пощата. Някои книги предполагат и конски впрягове, например „Коледна песен“ на Дикенс, но нещата вече започват да излизат от контрол, затова нека се съсредоточим върху най-важното! А то е, че можете да изработите малки покани, които да се разтварят като любимата книга, по която искате да направите парти. Включете вътре и цитат и така гостите ви ще погледнат още по-сериозно на предложението. Изобилен материал в това отношение дава „Алиса в страната на чудесата“. Във вдъхновение може да се превърне и „Разум и чувства“ на Джейн Остин.

3. Погрижете се и за храната

Тук идва вече по-трудната част, защото трябват и време, и умения, че да направите например мъфини, украсени с книги. Но пак е добре дошла изобретателността – концентрирайте се върху няколко заглавия и опитайте да подготвите нещо лесно, което се предлага и по страниците им. Богат избор в това отношение дават книгите за Хари Потър. Бонбонките може да надпишете като всякаквовкусови бобчета. Ако приятелите ви имат чувство за хумор, бъдете още по-подробни… Предложете им лимонадени пчелички, шоколадови жаби, също кутийки с лъготийки.

80663934_1064200610600588_171145904055648256_n

4. Идва ред на забавленията

Стандартните новогодишни партита разчитат твърде много на покачващия се алкохолен градус – при нас, на нашето книжно парти, може да го заместим с най-различни весели идеи. Една от тях е томбола с интересни предмети от велики книги. Подгответе забавни дреболийки и ги разиграйте с билети, даже ако прецените, може да събирате и средства за тях, които после да отидат за хубава благотворителна кауза. Та тук е мястото например да включите и голяма награда – пръстенът от „Властелинът на пръстените“.

5. Дрескодът също е желан

Ако смесите заглавия от рода на „Дневникът на Бриджит Джоунс“ и „Ромео и Жулиета“, ще се насладите на най-смахнатото новогодишно парти от много време насам. Въпросът е ще има ли смелчаци, които да успеят да намерят нещо, което ще ги накара да заприличат например на сестрите Дашууд от „Разум и чувства“ или пък на самия Гетсби. А и какво ли ще правите, ако някой реши да интерпретира твърде свободно написаното в „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и се появи на новогодишния купон само по… хавлия.

6. Украсете като по книга

Четно казано, най-лесно се постига ефект от по-нови и модерни творби – с герои като Бриджит Джонсън например. Ако си имате котка, може поне за нощ да я прекръстите на Бегамот и така домът ви да стане сцена от романа „Майстора и Маргарита“. Викторианските книги също са много плодоносни. Хубави прибори, изящни салфетки… за миг може да постигнете атмосферата на „Джейн Еър“. Важно е едно – да се забавляваме. А и така през 2020-а ще ни върви… само по книги.

И ШЕСТ ЕФЕКТНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПАРТИТА ЗА ПРИМЕР

И ШЕСТ ЕФЕКТНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПАРТИТА ЗА ПРИМЕР

216135_b

1. От „Великият Гетсби“ на Фицджералд – екстравагантно забавление, спечелило си наименованието „декадентско соаре“. Бляскаво, макар и според някои безчувствено.

107575_b

2. От „Властелинът на пръстените“ – разликата е, че тук Билбо и Фродо празнуват рождени дни, а на гости им е самият Гандалф, на всичко отгоре организаторът в лицето на Билбо изчезва внезапно, когато надява злополучния пръстен на пръста си…

193040_b

3. От „Алиса в Страната на чудесата“ – чудим се дали е хубаво човек да си причинява нещо такова… парти, на което няма нито сандвичи, нито сладки, а се пие само и единствено чай. Пък и другите гости ту се появяват, ту изчезват, но такава е реалността в света на Алиса.

171033_b

4. От „Майстора и Маргарита“ – тук купонът е… дяволски добър, нали го организира Воланд, който е самият Сатана. Звучи джаз, а гостите са такива, че да не ги среща човек някъде по пътя си. Едно от най-пищните партита в литературата въобще!

211102_b

5. От „Гордост и предразсъдъци“ – тук танците играят най-важна роля, те показват на кого колко му е позволено и докъде могат да се простират чувствата му. Така че решите ли да организирате танцова забава, последвайте примера на Чарлс Бингли.

221302_b

6. От „Коледна песен“ – спокойно можем да кажем, че точно това е най-милата тържествена сцена от всички изброени. Богатият Скрудж се пренася далеч във времето и попада на коледното парти на първия си работодател, Фезуик. А именно той се е отнасял с него като към свой син. Мили моменти, които могат да направят и нашия новогодишен купон весел и задушевен.

Големите партита в книгите – насладете се на специалната селекция на Хеликон
Идеи за новогодишни забавления от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed (1)

Седем украински писатели, познати по света

Литературата на страната сега е във възход Грами-церемонията преди седмици събуди апетита за украинска литература. …