Начало / България / Стефановден носи срещи с приятели и хубави книги

Стефановден носи срещи с приятели и хубави книги

Празникът слага край на един цикъл в народния календар

orig-39476562661677600

Свети Стефан се празнува логично точно след Рождество, защото той е първият мъченик за христовата вяра. А е повече от обичан – и заради Стефановците, и заради Стояновците или пък Венциславовците например. Тук списъкът с именници е много дълъг, най-добре се заредете с книга за подарък, че да не сбъркате!

А че е важен за вярата, свидетелства и това, че самото име Стефан означава всъщност венец или корона.

Както много други светци, и Стефан се отличавал със своята доброта и благонамереност. Помагал на всички, които имали нужда, и говорел твърдо по отношение на вярата.

Един от седемте ученици на Иисус – и така е известен свети Стефан. Едно време празникът му бил приеман като ден за равносметка. Точно на Стефановден старите българи теглели чертата какво се е случило в настоящата година, дали им е донесла повече добро, или обратно – много злини.

stef

Можем и сега да го направим. А както вече ви подхвърлихме, да добавим и книга – за подарък или просто за вдъхновение. Много на място ще е „Романът на моя живот“. Книгата, описваща живота на Стефан Данаилов, с когото се разделихме съвсем наскоро. Тъжен, но хубав спомен от тази 2019-а ще е това.

Също великолепна е „Изчезването на Стефани Мейлър“ – написана от Жоел Дикер. Швейцарският писател е една от големите надежди на съвременната литература, а фабулата, която ни предлага, е повече от напрегната.

Почти класик пък е Стефан Цанев – към каквото и да посегнете с неговото име, няма да сбъркате. Българските му хроники могат да разчувстват всеки. Има нещо дълбоко символично да разтворите точно тях и в тези празнични дни – на края на едната и в началото на новата година.

Вдъхновение за Стефановден от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

402663358_830825805719710_5351028147995804816_n

Денят на четенето привлече близо 180 хиляди участници

Първото издание ще остане паметно 177609 души – това е точната бройка, която публикуваха организаторите …