Начало / Свят / Дж. К. Роулинг попадна под обстрел заради критика към трансджендърите

Дж. К. Роулинг попадна под обстрел заради критика към трансджендърите

Създателката на Хари Потър си навлече критика след пост в Туитър

19xp-rowling-videoSixteenByNineJumbo1600

Славната писателка реагира на случай, който стана печално известен напоследък. Жена, която заявила, че няма как мъжете да станат жени на базата на собствените си предпочитания, не получила продължение на трудовия си договор. Мей Форстейтър изявила притесненията си, че радикалното разширение на законовата дефиниция за жена ще създаде концепция, опасна за опазването на правата на жените. Мей дава пример с помещения, които обикновено споделят жените – гардеробни, пробни кабинки, хостели и болнични стаи. Форстейтър твърди още, че транс жените са мъже и техните права трябва да се пазят като на мъже.

cas_cr

След като Мей загуби и заведеното срещу работодателя си дело, Дж. К. Роулинг написа няколко думи в нейна защита. „Обличайте се, както искате – казва известната писателка, – Наричайте се, както имате желание. Спете с всеки зрял човек, който го пожелае. Но да гоните от работа жени, защото констатират, че съществуват полове?

Изказването на Роулинг ѝ навлече обвинения най-вече в трансфобия и обидно поведение. Сп. Out написа, че думите ѝ са потвърждение на отдавна съществуващите съмнения, че тя се отнася с омраза към трансджендърите.

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1613003450_06032020ProtestsDay5007_gs_t1070_h773cbc076c9a5e6dc0fd4e91596e6d14de89e9a0

Библиотека уволни служител, защото горял книги на Тръмп

Библиотекарят се оправдал с ръководството Историята е от американския град Чатануга в Тенеси, САЩ. Камерън …