Начало / Свят / Децата искат умни книги

Децата искат умни книги

Темата за екологията е предпочитана от тях

1262459

Тенденцията е все по-видна напоследък – децата и тийнейджърите търсят книги, които съдържат важно послание. Книжарниците във Великобритания, Скандинавието и на още места в Европа отчитат два пъти повече продажби на книги с екологична насоченост. В основата на тези процеси стоят и протестите на ученици за състоянието на земята.

Един от хитовете сред новото поколение например е книгата на журналистката Лили Дю, която включва 20 личности, борещи се с климатичната криза – сред тях са шведската тийнейджърка Грета Тунберг, но също така вече 93-годишният Дейвид Атънбъро или пък моделиерът Стела Маккартни. Британският вестник „Обзървър” дори състави хит лист на важните за тийнейджърите книги в момента. Сред тях са „прекрасно илюстрираната книга с фактиA Wild Child’s Guide to Endangered Animals, също посветеният на климата апокалиптичен роман Where the River Runs Gold или пък помагалото за рециклиране Kids Fight Plastic. Точно „Обзървър” нарича новата тенденция в книжарниците „ефекта на Грета”. Младото момиче, което е колкото харесвано, толкова и критикувано, дори е на корицата на книгата Earth Heroes на Лили Дю, за която вече стана дума.

Издателите също реагират бързо – за последните 12 месеца са излезли два пъти повече книги именно на такава тематика. Някои от тях подготвят светкавично новите си проекти, за да изпреварят връчването на Нобеловата награда за мир. Според мнозина наблюдатели именно Грета Тунберг има голям шанс да я спечели, а с това продажбите на подобни издания ще се засилят още повече.

Посланието, което се отправя към младото поколение чрез книгите, може да се дефинира по следния начин: не сте сами, в състояние сте да промените планетата!

Има и страничен ефект – събуждат се продажбите на книги, които разказват процесите по възникването на Земята и развитието на природата.

tri

Ето още няколко подобни проекта, които са в етап на подготовка или вече са на пазара.

  • Tale of a Toothbrush на известната авторка за деца М. Г. Леонард разказва странната история на една изхвърлена четка за зъби.
  • Evie and the Animals на Мат Хейг, друг автор на бестселъри за деца, е за момиченце, което разбира езика на животните и иска да спаси планетата. Книгата вече спечели овациите на критиците.
  • A Planet Full of Plastic от Нийл Лейтън – това е нехудожествена книга, която обяснява убедително на децата откъде се взима пластмасата и защо не се разгражда, като в същото време е опасна за животните и планетата.
  • Where the River Runs Gold на Сита Брахмачари ни пренася в дистопичен свят, в който пчелите са изчезнали, а децата трябва да работят на полето, където опрашват растенията.
Лира.бг по информация на „Гардиън”

Прочетете още

04

„Това е моето дърво“ – ключ към емоциите на децата

Септември ще е под техния знак Малките читатели се нуждаят от специфични книги, които да …