Начало / Критика / Ю Несбьо и Хари Хуле са в най-добрата си форма

Ю Несбьо и Хари Хуле са в най-добрата си форма

„Нож“ е 12-ата история с един общ герой

nuz

Логично е да се запитаме може ли книгите за Хари Хуле да се четат поотделно, или читателят трябва да ги проследи в реда на тяхното излизане. В случая с „Нож“ (Емас, превод на Ева Кънева, 612 стр.) отговорът е категорично положителен. Макар че съдбата на много от героите е свързана със сюжет, развиващ се и в предишните книги, романът може да се чете самостоятелно. По страниците се появява отново жалката личност на Свайн Фине, когото Хари Хуле не само прострелва, но и праща в пандиза. За осемнайсет изнасилвания садистичният изверг получава двайсет години затвор. При това подчертава, че в никакъв случай не е ставало въпрос за изнасилване. Повикът на природата, по неговите думи, стои над всеки един човешки закон.

Само че времето лети като лудо и изведнъж Фине се оказва на свобода. И читателят веднага научава, че изважда нож на завързана жена, чиито очи излъчват ужас. При това престъпникът има колекция от хладно оръжие. Преди Хуле да промени живота му, сбирката е наброявала 26 ножа.

Отговорът на въпроса дали историите за Хари Хуле могат да се четат самостоятелно е положителен. Доказателството е „Нож“

jarvis_5913033d498ea3e8aa597928

А бавно остаряващият и непрекъснато борещ се с алкохола Хуле се пробужда с подута глава край един труп. Целият е в кръв и няма представа какво всъщност е станало. Възможно ли е старото и въпреки това странно ченге да е извършило престъпление? Това е един от многото въпроси, които поставя авторът пред читателя и новата шефка на Отдел „Убийства“, както и нейните сътрудници.

„Нож“ е сред най-мрачните романи на Ю Несбьо. Героят му е усвоил умението да изчезва, което предлага и на самия него, и на автора много възможности. От гледна точка на качеството е нужно да се каже и това, че Несбьо действително достига върха по отношение на криминалетата, които е създал досега.

Текст Франтишек Цингер, в. Право
Превод Красимир Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Camilla-Läckberg-Creates-Crime-TV-Series-Hammarvik

Камила Лекберг: Времето при нас помага да пиша хубави криминалета

Шведската писателка е продала вече над 1,5 млн. книги по света Прославя я поредицата с детектив …