Начало / Критика / Ю Несбьо и Хари Хуле са в най-добрата си форма

Ю Несбьо и Хари Хуле са в най-добрата си форма

„Нож“ е 12-ата история с един общ герой

nuz

Логично е да се запитаме може ли книгите за Хари Хуле да се четат поотделно, или читателят трябва да ги проследи в реда на тяхното излизане. В случая с „Нож“ (Емас, превод на Ева Кънева, 612 стр.) отговорът е категорично положителен. Макар че съдбата на много от героите е свързана със сюжет, развиващ се и в предишните книги, романът може да се чете самостоятелно. По страниците се появява отново жалката личност на Свайн Фине, когото Хари Хуле не само прострелва, но и праща в пандиза. За осемнайсет изнасилвания садистичният изверг получава двайсет години затвор. При това подчертава, че в никакъв случай не е ставало въпрос за изнасилване. Повикът на природата, по неговите думи, стои над всеки един човешки закон.

Само че времето лети като лудо и изведнъж Фине се оказва на свобода. И читателят веднага научава, че изважда нож на завързана жена, чиито очи излъчват ужас. При това престъпникът има колекция от хладно оръжие. Преди Хуле да промени живота му, сбирката е наброявала 26 ножа.

Отговорът на въпроса дали историите за Хари Хуле могат да се четат самостоятелно е положителен. Доказателството е „Нож“

jarvis_5913033d498ea3e8aa597928

А бавно остаряващият и непрекъснато борещ се с алкохола Хуле се пробужда с подута глава край един труп. Целият е в кръв и няма представа какво всъщност е станало. Възможно ли е старото и въпреки това странно ченге да е извършило престъпление? Това е един от многото въпроси, които поставя авторът пред читателя и новата шефка на Отдел „Убийства“, както и нейните сътрудници.

„Нож“ е сред най-мрачните романи на Ю Несбьо. Героят му е усвоил умението да изчезва, което предлага и на самия него, и на автора много възможности. От гледна точка на качеството е нужно да се каже и това, че Несбьо действително достига върха по отношение на криминалетата, които е създал досега.

Текст Франтишек Цингер, в. Право
Превод Красимир Проданов

Прочетете още

mart

Четири книги за март, с които да се владеем и обичаме

Детска психология, една голяма любов, кримка с поуки от миналото и жизнеутвърждаваща философия за настоящето …