Начало / Любопитно / Малкият принц се засели в Исландия

Малкият принц се засели в Исландия

Художничка откри идеалната обстановка за героя на Екзюпери

5995063_maly-princ-stepanka-podzimkova-vystava-maly-princ-vnitroblock-v0

Чехкинята Елишка Подзимкова прекарала две седмици в северната страна, за да открие местата, където се развива действието в обичаната книга. Снимала ги, а после донарисувала върху фотографиите популярни епизоди от историята. „Целта ми беше да сътворя свят, в който човек за малко да стане отново дете„, казва тя.

Сега илюстрациите са част от изложба, която Елишка допълва с най-различни предмети, събрани в Исландия – например мъх, вулканични камъни или пък черен пясък от плажовете на острова. За да е атмосферата по-автентична, в залата звучи аудио книгата „Малкият принц“, а за повече ефект от ъглите струи мъгла.

Специално създадена апликация пък позволява картините на Елишка Подзимкова да оживеят, щом ги фиксираш с мобилния телефон.

Идеята всъщност дошла, след като художничката получила предложение от водещо чешко издателство да направи нови илюстрации на вечната книга. Решила да постъпи нестандартно – макар че си спомняла отделни герои и епизоди от своето детство, не прочела нито ред от „Малкият принц“. Така искала да избегне клишето на добре познатите илюстрации на самия автор. Очевидно успяла в замисъла си, защото още с откриването на пражката изложба получила покана да я повтори и във Виена.

Лира.бг по материали от novinky.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

64f1eaaca790a

„Фермата на животните“ – нарисувана с любов и мъничко болка

Книгата описва и съвременното общество Петъчният книговодител този път сочи към една пищна на вид книга …