Начало / Любопитно / Малкият принц се засели в Исландия

Малкият принц се засели в Исландия

Художничка откри идеалната обстановка за героя на Екзюпери

5995063_maly-princ-stepanka-podzimkova-vystava-maly-princ-vnitroblock-v0

Чехкинята Елишка Подзимкова прекарала две седмици в северната страна, за да открие местата, където се развива действието в обичаната книга. Снимала ги, а после донарисувала върху фотографиите популярни епизоди от историята. „Целта ми беше да сътворя свят, в който човек за малко да стане отново дете„, казва тя.

Сега илюстрациите са част от изложба, която Елишка допълва с най-различни предмети, събрани в Исландия – например мъх, вулканични камъни или пък черен пясък от плажовете на острова. За да е атмосферата по-автентична, в залата звучи аудио книгата „Малкият принц“, а за повече ефект от ъглите струи мъгла.

Специално създадена апликация пък позволява картините на Елишка Подзимкова да оживеят, щом ги фиксираш с мобилния телефон.

Идеята всъщност дошла, след като художничката получила предложение от водещо чешко издателство да направи нови илюстрации на вечната книга. Решила да постъпи нестандартно – макар че си спомняла отделни герои и епизоди от своето детство, не прочела нито ред от „Малкият принц“. Така искала да избегне клишето на добре познатите илюстрации на самия автор. Очевидно успяла в замисъла си, защото още с откриването на пражката изложба получила покана да я повтори и във Виена.

Лира.бг по материали от novinky.cz

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

laylashappiness28

Илюстрациите правят детската книга необикновена

Подбрахме за вас няколко заглавия, за които тепърва ще се говори Хубавите детски книги са …