Начало / България / Библиотека „Галактика“ отпразнува 40 години

Библиотека „Галактика“ отпразнува 40 години

Легендарната поредица стартира през 1979-а

262619c2b61cdceb98184f4f9909e67e

Създава я Милан Асадуров, който има две страсти в живота си – научната фантастика и морските фарове. Самата поредица излиза със знака на варненското издателство „Георги Бакалов“. А българските читатели се срещат за първи път със знакови книги на Франк Хърбърт, Урсула Ле Гуин, също така Чандлър и Хейли.

За силата на „Галактика“ говорят и заглавията, включени в поредицата. За първи път се появява „Пътеводител на галактическия стопаджия“, също така „Дюн“, както и „Денят на трифидите“. До днес с добре познатия знак са излезли общо 123 заглавия.

Кориците са другият силен коз на „Галактика“. Създава ги Текла Алексиева и като правило, всяка една придобива в оная епоха на социализма култов статус. Художничката е автор на общо 107 корици, като книгите излизат в продължение на 10 години – до ключовата 1989-а. И се ражда социален и културен феномен, който е добре разпознаваем и днес, 30 години след края на онзи период.

72326116_10157857276943738_4498364474553532416_o

Световете, които рисува Текла Алексиева, бяха подредени и в галерия „Сариев“ в Пловдив. Изложбата ще е отворена чак до 27 декември. Юбилеят беше отбелязан и с издаването на последни две заглавия от поредицата – на Агоп Мелконян и братя Стругацки, в бутиков тираж, без да са предназначени за свободна продажба в книжарниците.

За феномена, който създава цялата поредица, говори и фактът, че много от заглавията, излизащи с нейното лого, надхвърлят тираж от 100 хил. екземпляра. Предлагат се и днес от антикварите, пък и се крият, необезценени от времето, в много домашни библиотеки.

Бъдещето пък може да ни предложи и музей на поредицата. След смъртта на Милан Асадуров негови приятели замислят и отварянето на книжарница, посветена на любимия му жанр – фантастиката. Очевидно „Галактика“ продължава да живее.

Лира.бг по материали от български медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fani

Имената на седмицата – Фани Попова-Мутафова позлатява нашата история

Таланти свише са родени тези дни Ето няколко имена, които заслужават и блага дума, и …

3 Коментари

  1. Спомням си,като малък, как чаках с нетърпение всяка книжка. Все още пазя някои от тях. И оправете частта с номерата! „Стопаджията“ е чак 96 номер,“Дюн“ 90… :)

    • Красимир Проданов

      Весо, а коя е първата в поредицата? Благодаря предварително :)

  2. Уникална. Нищо повече не може да се каже. Но и времето бе уникално – хората мечтаеха. Сега хората предимно смятат…