Начало / България / Георги Господинов спечели престижна полска награда

Георги Господинов спечели престижна полска награда

Ангелус“ се връчва на писатели от Централна Европа

angelus-2019

Наградата съществува от 2006-а, като целта е да се отличи творба, която е написана или преведена на полски в предходната година. Финалистите са седем, а победителят получава 150 хил. злоти (ок. 70 хил. лв.) и статуетка. Нашият писател поема щафетата например от австриеца Мартин Полак, унгареца Петер Естерхази или словака Павол Ранков. Сред носителите на „Ангелус“ е и лауреатът на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич.

Заслуга с наградата да се окичи точно талантливият българин има и неговата полска преводачка Магдалена Питлак. Точно нея спомена на първо място Георги Господинов в благодарностите си, след като стана ясно, че печели „Ангелус“. „Благодаря на всички! – написа емоционално той. – На Магда Питлак за превода, на издателите си тук и в Полша, на журито с големия поет Ришард Криницки, на Олга Токарчук, която застана зад „Физика на тъгата“ още в началото, на Кшищоф Варга и „Газета Виборча“, където излезе първата голяма рецензия за романа, на прекрасните писатели с които бяхме номинирани заедно!

GeorgGos

Почитателите на писателя имат и още един повод за радост. На 17 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК предстои и премиерата на късометражния филм „Физика на тъгата“ с режисьор Теодор Ушев. Междувременно стана ясно, че точно създаденият по творбата на Георги Господинов филм ще е едно от предложенията на Националния филмов борд на Канада за наградата „Оскар“.

За „Ангелус“ тази година кандидатстваха общо 105 заглавия по данни на организаторите. „Литературният проект на българския писател – се казва в официалното представяне на „Физика на тъгата“, – е опит да се спре времето.“ Сайтът Kultura Enter пък посочва, че емоциите в избора са продължили до края, а достоен победител в надпреварата е Георги Господинов.

Лира.бг по материали от полските медии
Снимки: Literacka Nagroda Europy Środkowej Angelus и архив

Прочетете още

Warszawa, 06.10.2019. Mariusz Szczygie³ zosta³ laureatem Literackiej Nagrody Nike za ksi¹¿kê reportersk¹ "Nie ma", 6 bm. w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Gala rozdania nagrody Nike, odby³a siê po raz 23. Literacka Nike to nagroda za najlepsz¹ ksi¹¿kê roku. Zwyciêzca otrzymuje 100 tys. z³ i statuetkê. (aldg) PAP/Tomasz Gzell

Мариуш Шчигел спечели най-престижната полска литературна награда

Призът Нике му беше връчен за сборника Nie ma Полската критика обяви книгата още с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.