Начало / Свят / 300 хиляди казват последно сбогом на Карел Гот

300 хиляди казват последно сбогом на Карел Гот

Днес е поклонението пред легендарния певец

20191011061754_6Q8A0344-01

Първите чакащи пред двореца Жофин, където е тъжният ритуал, бяха забелязани още във вчерашния следобед, а от сутринта опашката там стана километрична. Чешката столица затвори част от центъра за лични автомобили и призова почитателите на легендата да се придвижват с градския транспорт.

Според различните предположения се очакват между 100 и 300 хиляди души – не само от Чехия, но и от чужбина. Най-много почитатели зад граница певецът традиционно имаше в Германия. И така обаче максималният брой хора, които ще  сварят да положат цвете пред ковчега на Карел Гот, ще е 50 хиляди. Затова общината, със съгласието на семейството на певеца, организира още едно място за поклонение – в един от пражките паркове.

Опелото пък ще е в събота, 12 октомври 2019-а. То ще бъде отслужено от кардинал Дука и ще се състои в пражката катедрала „Св. Вит”, но място там ще имат само поканените от семейството. Обществеността ще може да следи тъжния обред на огромен екран в един от дворовете на Пражкия дворец. Официално е обявен и ден на траур.

Карел Гот почина след като организмът му се предаде пред острата левкимия на 1 октомври. Известно време преди това помоли медиите да не безпокоят него и семейството му, като обеща на почитателите си автобиография и филм, които трябва да излязат съответно в края на тази година и напролет. След смъртта му пък правителството се събра на извънредно заседание, предлагайки певецът да бъде погребан с държавни почести. Лично съпругата му Ивана обаче избра малко по-скромен вариант.

Лира.бг по материали от чешки източници

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Чешки книготърговец оцеля благодарение на съседите си

Дълговете натрупва по време на ковид Иржи Новак притежава антикварна книжарница в един от старите …