Начало / Свят / 300 хиляди казват последно сбогом на Карел Гот

300 хиляди казват последно сбогом на Карел Гот

Днес е поклонението пред легендарния певец

20191011061754_6Q8A0344-01

Първите чакащи пред двореца Жофин, където е тъжният ритуал, бяха забелязани още във вчерашния следобед, а от сутринта опашката там стана километрична. Чешката столица затвори част от центъра за лични автомобили и призова почитателите на легендата да се придвижват с градския транспорт.

Според различните предположения се очакват между 100 и 300 хиляди души – не само от Чехия, но и от чужбина. Най-много почитатели зад граница певецът традиционно имаше в Германия. И така обаче максималният брой хора, които ще  сварят да положат цвете пред ковчега на Карел Гот, ще е 50 хиляди. Затова общината, със съгласието на семейството на певеца, организира още едно място за поклонение – в един от пражките паркове.

Опелото пък ще е в събота, 12 октомври 2019-а. То ще бъде отслужено от кардинал Дука и ще се състои в пражката катедрала „Св. Вит”, но място там ще имат само поканените от семейството. Обществеността ще може да следи тъжния обред на огромен екран в един от дворовете на Пражкия дворец. Официално е обявен и ден на траур.

Карел Гот почина след като организмът му се предаде пред острата левкимия на 1 октомври. Известно време преди това помоли медиите да не безпокоят него и семейството му, като обеща на почитателите си автобиография и филм, които трябва да излязат съответно в края на тази година и напролет. След смъртта му пък правителството се събра на извънредно заседание, предлагайки певецът да бъде погребан с държавни почести. Лично съпругата му Ивана обаче избра малко по-скромен вариант.

Лира.бг по материали от чешки източници

 

Прочетете още

kafkačtk-1

Болката от живота прави Кафка изключителен писател

Пет ключа към книгите му Животът на Франц Кафка в много отношения е тайнствен и поразителен. …