Начало / Свят / Новата книга на Сноудън предизвика скандал

Новата книга на Сноудън предизвика скандал

Бившият агент захапа и Тръмп
im-107896

Permanent Record – новото писание на скандалния Сноудън, едва излезе и държавните органи в САЩ обявиха, че завеждат дело срещу автора. Причината е в подписано от беглеца споразумение за неразкриване на поверителна информация.

Обвиненията срещу него не са от днес и вчера. Сноудън се превръща в „трън в очите” още през 2013-а, когато за първи път разкрива класифицирана информация. Намира убежище в Москва, където е и понастоящем.

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност е наричан „най-прочутият изобличител на всички времена”. Permanent Record, новата му книга, представлява опит за отговор на всички въпроси, задавани към Сноудън в последните години. За времето след първите му разкрития, твърди той, не само че нищо не се е подобрило – напротив, нещата са се влошили и корпорациите диктуват все повече какви да са стъпките на Вашингтон.

Сноудън предупреждава, че интернет ще се превръща във все по-рисково място, тъй като нашите стъпки там са проследявани и запаметявани. Сред технологичните уреди, които подкопават личната ни свобода, нарежда смартфоните и компютрите.

Жалко, че единственото място, на което ме чуват, е Русия

663820-edward-snowden

Критично се изказва за новата книга например „Уолстрийт джърнъл”, като я нарича „пълна с пубертетска арогантност”. Първото впечатление от нея е, че Сноудън иска да събуди съчувствие за това, което му се е случило. А наред с това предлага и тезите си плюс любопитни факти, които завладяват въображението.

Американското министерство на правосъдието реагира моментално след излизането на Permanent Record. Авторът ѝ пък наля още масло в огъня с интервю за MSNBC. Една от основните теми беше личността на президента. Наред с останалото Сноудън нарече Тръмп „човек, неспособен да намери неплатена любов”.

Бившият агент подаде непосредствено преди излизане на книгата и молба за политическо убежище във Франция. Досега са му отказали дузина държави. „Жалко, че единственото място, на което ме чуват, е Русия”, заключава той.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

398839922_313436734764822_4235536990062686847_n

Александрина Крушарска обяви нова книга

Безсмъртните сърца ще затуптят в началото на лятото Лекар по образование, Крушарска нашумя със своята …