Начало / Свят / Новата книга на Сноудън предизвика скандал

Новата книга на Сноудън предизвика скандал

Бившият агент захапа и Тръмп
im-107896

Permanent Record – новото писание на скандалния Сноудън, едва излезе и държавните органи в САЩ обявиха, че завеждат дело срещу автора. Причината е в подписано от беглеца споразумение за неразкриване на поверителна информация.

Обвиненията срещу него не са от днес и вчера. Сноудън се превръща в „трън в очите” още през 2013-а, когато за първи път разкрива класифицирана информация. Намира убежище в Москва, където е и понастоящем.

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност е наричан „най-прочутият изобличител на всички времена”. Permanent Record, новата му книга, представлява опит за отговор на всички въпроси, задавани към Сноудън в последните години. За времето след първите му разкрития, твърди той, не само че нищо не се е подобрило – напротив, нещата са се влошили и корпорациите диктуват все повече какви да са стъпките на Вашингтон.

Сноудън предупреждава, че интернет ще се превръща във все по-рисково място, тъй като нашите стъпки там са проследявани и запаметявани. Сред технологичните уреди, които подкопават личната ни свобода, нарежда смартфоните и компютрите.

Жалко, че единственото място, на което ме чуват, е Русия

663820-edward-snowden

Критично се изказва за новата книга например „Уолстрийт джърнъл”, като я нарича „пълна с пубертетска арогантност”. Първото впечатление от нея е, че Сноудън иска да събуди съчувствие за това, което му се е случило. А наред с това предлага и тезите си плюс любопитни факти, които завладяват въображението.

Американското министерство на правосъдието реагира моментално след излизането на Permanent Record. Авторът ѝ пък наля още масло в огъня с интервю за MSNBC. Една от основните теми беше личността на президента. Наред с останалото Сноудън нарече Тръмп „човек, неспособен да намери неплатена любов”.

Бившият агент подаде непосредствено преди излизане на книгата и молба за политическо убежище във Франция. Досега са му отказали дузина държави. „Жалко, че единственото място, на което ме чуват, е Русия”, заключава той.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

author britt bennett and her latest book the vanishing half

HBO купи правата за книгата на върха в Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”

The Vanishing Half предизвика веднага интереса на компанията Калифорнийката Брит Бенет привлече вниманието още с …