Начало / Свят / Католическо училище забрани Хари Потър

Католическо училище забрани Хари Потър

Ръководството се решило на стъпката след консултация с екзорсисти

HARRY POTTER HONG KONG

Директорът на Основно училище „Свети Едуард” в Тенеси стигнал до извода, че книгите на Дж. К. Роулингсъдържат истинска магия и викат зли духове”. Да вземе решение му помогнали и служителите на Ватикана, с които се консултирал.

Училището даже изпратило официален имейл на родителите, в който обяснявало причините за радикалната стъпка. „Книгите представят магията като добра и лоша, което обаче не е вярно, защото става дума за хитра измама”, пише в писмото директорът Рийхил.

Действително, магиите в книгите за Хари Потър са много и най-разнообразни. Империус например подчинява жертвата, Обливиате пренастройва паметта, а Сектумсепра е сред най-опасните, защото причинява дълбоки рани.

Децата от католическото училище в Тенеси ще растат щастливи без вредното влияние на Хари Потър

Това е всъщност поредният случай, в който се надига глас на възмущение срещу момчето-магьосник. Само преди няколко месеца полски свещеник организира аутодафе с книгите на Дж. К. Роулинг. Акцията в средновековен стил целяла да покаже, че книгите крият в себе си зла сила. Честта да горят в пъкъла заедно с Хари Потър получили още книгите от поредицата на Стефани Майър „Здрач”, както и избрани творби на индийски гурута. Властите в Гданск повдигнаха тогава обвинение срещу свещеника за… неправомерно палене на огън и изгаряне на вредни материали.

Публично горене на книги за Хари Потър от страна на свещеник имаше и през 2001-ва в щата Ню Мексико. Тогава пък Градската библиотека в Алмогордо се възползва от това, за да направи кампания под надслова „Хари Потър е жив и здрав по нашите рафтове”.

Лира.бг по материали от The Tennessean и интернет

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …