Начало / Свят / Руският сериал за Чернобил е финансиран и от държавата

Руският сериал за Чернобил е финансиран и от държавата

Филмът е пълен с пропаганда според първите коментари

wide_80e28a4cb2f49a115286933802bf21ef

Продукцията е замислена като отговор на хита, създаден от HBO. Важна част от сюжета е конспиративната теория, която свързва аварията в Чернобил с ЦРУ. Американски агент, показва руският сериал, се внедрява между служителите в електростанцията и спомага за аварията, за да бъде отслабена позицията на СССР в ония времена.

Любопитен момент е, че телевизията, на чиито плещи лежи изработката на алтернативния „Чернобил”, е собственост на гиганта „Газпром”. Част от финансирането идва от Министерството на културата. Режисьор е Алексей Мурадов, който има зад гърба си повече от 20 документални и игрални филма, включително „Загадките на Сталин”, получил в Русия награда за документална продукция на годината. „Чернобил”, в отговор на продукцията на HBO, трябва да има 12 епизода, като премиерата е планирана за есента.

„Оригиналът”, така да се каже, предизвика донякъде колебливи критики в самата Русия. Чуха се гласове, опровергаващи показаното, но като цяло продукцията се радва на добра оценка и мълчалива подкрепа. Рейтингът ѝ в сайта КиноПоиск се движи около 9 (в IMDb е 9,5), а оценката на руските кинокритици е 86%. „Всяка серия оставя невероятно впечатление – пише потребител на име ruslan 105, – този сериал може и трябва да се гледа!” „Категорично не разбирам защо не са казали истината – връща се назад във времето потребител, наричащ себе си Mahena. – Страхували са се от паниката, от осъждането от страна на целия свят, от това да не загубят високите си постове.” „Всичко, показано в сериала, е извратена лъжа – контрира ги bakulind. – Такъв филм могат да снимат само извънземни, сблъскали се за първи път със земляните.” „Ще го гледам десетки пъти, заслужава си”, твърди Pomosnik_Deda_Moroza.

che

У нас пък сериите изкараха на върха „Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич. Сценарият на HBO използва документалния и философски труд на белоруската писателка, която получи Нобелова награда за литература през 2015 г. Книгата ѝ вече шест седмици е сред най-четените в категория Нехудожествена литература на Хеликон.

Lira.bg по материали от КиноПоиск и Hollywood Reporter

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …