Начало / Свят / Руският сериал за Чернобил е финансиран и от държавата

Руският сериал за Чернобил е финансиран и от държавата

Филмът е пълен с пропаганда според първите коментари

wide_80e28a4cb2f49a115286933802bf21ef

Продукцията е замислена като отговор на хита, създаден от HBO. Важна част от сюжета е конспиративната теория, която свързва аварията в Чернобил с ЦРУ. Американски агент, показва руският сериал, се внедрява между служителите в електростанцията и спомага за аварията, за да бъде отслабена позицията на СССР в ония времена.

Любопитен момент е, че телевизията, на чиито плещи лежи изработката на алтернативния „Чернобил”, е собственост на гиганта „Газпром”. Част от финансирането идва от Министерството на културата. Режисьор е Алексей Мурадов, който има зад гърба си повече от 20 документални и игрални филма, включително „Загадките на Сталин”, получил в Русия награда за документална продукция на годината. „Чернобил”, в отговор на продукцията на HBO, трябва да има 12 епизода, като премиерата е планирана за есента.

„Оригиналът”, така да се каже, предизвика донякъде колебливи критики в самата Русия. Чуха се гласове, опровергаващи показаното, но като цяло продукцията се радва на добра оценка и мълчалива подкрепа. Рейтингът ѝ в сайта КиноПоиск се движи около 9 (в IMDb е 9,5), а оценката на руските кинокритици е 86%. „Всяка серия оставя невероятно впечатление – пише потребител на име ruslan 105, – този сериал може и трябва да се гледа!” „Категорично не разбирам защо не са казали истината – връща се назад във времето потребител, наричащ себе си Mahena. – Страхували са се от паниката, от осъждането от страна на целия свят, от това да не загубят високите си постове.” „Всичко, показано в сериала, е извратена лъжа – контрира ги bakulind. – Такъв филм могат да снимат само извънземни, сблъскали се за първи път със земляните.” „Ще го гледам десетки пъти, заслужава си”, твърди Pomosnik_Deda_Moroza.

che

У нас пък сериите изкараха на върха „Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич. Сценарият на HBO използва документалния и философски труд на белоруската писателка, която получи Нобелова награда за литература през 2015 г. Книгата ѝ вече шест седмици е сред най-четените в категория Нехудожествена литература на Хеликон.

Lira.bg по материали от КиноПоиск и Hollywood Reporter

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor (1)

Мишел Уелбек изскочи сред фаворитите за Нобел

Прогнозите са обаче, че победителят може да е от друг континент Сметката показва, че пет от …