Начало / Без категория / На Еньовден официално се откри скулптурата „Четящият човек“ в Бургас

На Еньовден официално се откри скулптурата „Четящият човек“ в Бургас

Създателят ѝ Георги Андонов благодари лично на дошлите да почетат създаденото
chovek

Навръх Еньовден, докато в София плющяха дъжд и гръмотевици, на огрения от слънце площад „Тройката“ в Бургас, официално бе открита скулптурата „Четящият човек“, която вече е част от културните емблеми на града. Както се казва, денят и мястото на срещата са известни, защото пластиката на Георги Андонов отваря именно пред  „Хеликон“ врата към неизмеримия свят на книгите.

Самият художник скромно благодари на хората, дошли да уважат тържествената церемония, като без много думи предпочете изразните средства на своята творба. Събитието откри заместник-кметът по култура и образование на Община Бургас – Йорданка Ананиева. В тон с атмосферата на празника бе и програмата на фолклорна формация „Трепетлика“. Яна Янева-Генчева, директор на клубовете на „Зонта Интернешънъл“ в България, Румъния и Македония, произнесе емоционална реч, в която подчерта, че „Четящият човек“, е образ на словото.

Така 24 юни – датата на рождението на св. Йоан Кръстител, ще бъде запомнена от читателите на „Хеликон“ и всички жители и гости на Бургас. Поне пътят, който ги води до книгите, за тях ще остане спасителен. Той може да мине през огън и вода, през терзания и удоволствия, през падения и полети, но е предначертан за всеки човек, дошъл да се впише или надскочи символната рамка на „Четящият човек“.

Текст Людмила Еленкова
Снимки Александра Ганчева

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …