Начало / Любопитно / „Луфтханза” препоръчва най-хубавите места за четене

„Луфтханза” препоръчва най-хубавите места за четене

Фаворити на авиокомпанията са Дъблин, Пекин, Ню Хейвън, Мюнхен и Порто

jp39t3bq1h2z

ДЪБЛИН: Върху книгите е израснало цяло кралство

Библиотеката на дъблинския Тринити колидж е побрала 4,5 млн. книги, като сред тях истински съкровища в областта на науката. Учреждението е най-голямото в Ирландия, като в хранилищата му постъпват стотици нови заглавия всеки ден.

Любопитен факт: От 1800 г. насам библиотеката запазва по един екземпляр от всяко ново издание в страната и в цяла Великобритания.

171116172651-09c-websize-tianjin-library-ssip-full-169

ПЕКИН: Новото литературно чудо

Китайската Тянджин Бинхай се намира близо до огромния град и пренася в наистина различен свят. Изградена във футуристичен стил, всеки милиметър от нея е произведение на изкуството.

Любопитен факт: Построена е за 1,2 млн. тома, които постепенно заемат място в хранилищата ѝ.

Stack_Tower

НЮ ХЕЙВЪН: Мрамор пази книгите

Библиотеката за редки книги и ръкописи се намира в кампуса на Университета Йейл между Бостън и Ню Йорк. За да пази ценните издания, фасадата на библиотеката е изградена от специален камък, наречен Върмонт Денби мрамор. Той отблъсква пряката светлина и така създава идеални условия.

Любопитен факт: В хранилищата на библиотеката се съхранява и Библията на Гутенберг.

4542378138_48f40e6bc9_o-1

ПОРТО: Ар нуво вдъхновение

Има версия, че Дж. К. Роулинг се е вдъхновила от Ливрария Лело, за да създаде своята поредица за Хари Потър. Ако не друго, тя е редовен клиент на Руа дас Кармелитас 144. Точно там се намира тази необикновена португалска книжарница. Тя е мечтана цел и на много книжни плъхове по света.

Любопитен факт: Славата на книжарницата кара собствениците да въведат вход за посетителите-туристи. Ако изберете обаче книга, сумата се приспада от нейната стойност.

Munich

МЮНХЕН: Читалнята на манастира

Мястото е Бад Шусенрийд, а първото, което поразява, са невероятните фрески. Казват, че в тях има толкова много истории, колкото в книгите там. Рококо картините от средата на 18. век показват какво влияние е имало тогава Божественото върху науката и изкуството.

Любопитен факт: Книгите, които са притежание на манастира, са разположени в заключени шкафове на два етажа.

Lira.bg по материали от интернет

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …