Начало / Любопитно / „Луфтханза” препоръчва най-хубавите места за четене

„Луфтханза” препоръчва най-хубавите места за четене

Фаворити на авиокомпанията са Дъблин, Пекин, Ню Хейвън, Мюнхен и Порто

jp39t3bq1h2z

ДЪБЛИН: Върху книгите е израснало цяло кралство

Библиотеката на дъблинския Тринити колидж е побрала 4,5 млн. книги, като сред тях истински съкровища в областта на науката. Учреждението е най-голямото в Ирландия, като в хранилищата му постъпват стотици нови заглавия всеки ден.

Любопитен факт: От 1800 г. насам библиотеката запазва по един екземпляр от всяко ново издание в страната и в цяла Великобритания.

171116172651-09c-websize-tianjin-library-ssip-full-169

ПЕКИН: Новото литературно чудо

Китайската Тянджин Бинхай се намира близо до огромния град и пренася в наистина различен свят. Изградена във футуристичен стил, всеки милиметър от нея е произведение на изкуството.

Любопитен факт: Построена е за 1,2 млн. тома, които постепенно заемат място в хранилищата ѝ.

Stack_Tower

НЮ ХЕЙВЪН: Мрамор пази книгите

Библиотеката за редки книги и ръкописи се намира в кампуса на Университета Йейл между Бостън и Ню Йорк. За да пази ценните издания, фасадата на библиотеката е изградена от специален камък, наречен Върмонт Денби мрамор. Той отблъсква пряката светлина и така създава идеални условия.

Любопитен факт: В хранилищата на библиотеката се съхранява и Библията на Гутенберг.

4542378138_48f40e6bc9_o-1

ПОРТО: Ар нуво вдъхновение

Има версия, че Дж. К. Роулинг се е вдъхновила от Ливрария Лело, за да създаде своята поредица за Хари Потър. Ако не друго, тя е редовен клиент на Руа дас Кармелитас 144. Точно там се намира тази необикновена португалска книжарница. Тя е мечтана цел и на много книжни плъхове по света.

Любопитен факт: Славата на книжарницата кара собствениците да въведат вход за посетителите-туристи. Ако изберете обаче книга, сумата се приспада от нейната стойност.

Munich

МЮНХЕН: Читалнята на манастира

Мястото е Бад Шусенрийд, а първото, което поразява, са невероятните фрески. Казват, че в тях има толкова много истории, колкото в книгите там. Рококо картините от средата на 18. век показват какво влияние е имало тогава Божественото върху науката и изкуството.

Любопитен факт: Книгите, които са притежание на манастира, са разположени в заключени шкафове на два етажа.

Lira.bg по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

epa05632893 British novelist, screenwriter and film producer, J.K. Rowling attends the European Premiere of 'Fantastic Beasts and Where Tto Find Them' at Leicester Square in London, Britain, 15 November 2016. The movie opens in British cinemas on 18 November.  EPA/HAYOUNG JEON

„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, …