Начало / България / Номинациите за наградата „Христо Г. Данов” предизвикаха и критики

Номинациите за наградата „Христо Г. Данов” предизвикаха и критики

„Свети вълк“ на Елена Алексиева може да затвърди успеха си

3612b5c6180d105687769ff63ee65d8113f91964

Наградите ще бъдат раздадени за 21-ви път в къщата-музей „Христо Г. Данов” в Пловдив на 14 юни 2019 г. Категориите са общо девет, като сред тях такива за българска книга, превод, хуманитаристика, но също и за издател или художник, библиотека, книгоразпространение.

Хорото тази година поведоха Владимир Зарев, Елена Алексиева и Чавдар Ценов. Техните „Чудовището”, „Свети вълк” и „Накъде тече реката” бяха номинирани в категорията Българска художествена проза, която се смята и за една от най-престижните. А Елена Алексиева вече има награда – нейният „Свети вълк” беше обявен за роман на годината, спечелвайки Националната литературна награда, връчвана от фонда „13 века България”.

Критични погледи привлече веднага след обявяването на номинациите категорията за преводна литература. Наред с Лилия Табакова и преводът ѝ на „Бестиарий” от Кортасар и Нева Мичева – с работата ѝ върху „Разговорите” на Сесар Айра, там е вписано и цяло едно издателство с поредицата му от книги на Светлана Алексиевич.

Коментарите се съсредоточават върху това, че самият приз е връчван на конкретна личност – и за превода на конкретно произведение. Опасенията са, че по този начин се нарушава регламента, като се толерира издателска дейност, а не превеждането на определена книга.

На всичко отгоре въпросната поредица книги от Светлана Алексиевич е плод на труда на няколко различни преводачи. В каретата на изданията могат да се видят имената на Боян Станков, Момчил Шопов, Тотка Монова и др.

Прави впечатление и отсъствието на номинации в категорията Книгоразпространение.

Най-добрите библиотеки пък са регионалните във Враца и Силистра. С номинация е отличено и библиотечното дело на един библиотекар – Росица Петрова-Василева, която работи в Сливен.

Пълният списък с номинации може да видите на сайта на Министерството на културата.

Лира.бг по материали от интернет
Снимка на наградите от сайта на Министерството

Прочетете още

P1030510

Издирват се книги за дипломатическите ни отношения

Кампанията цели подпомагането на библиотеката на МВнР Дълги години е била труднодостъпна и затова малцина предполагат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.