Начало / Автори / Хариет Бичър Стоу: Бедна, но дарена с таланта да пише

Хариет Бичър Стоу: Бедна, но дарена с таланта да пише

Американската писателка е родена преди вече 208 години

Harriet-Beecher-Stowe-464442735-x-56aa255e5f9b58b7d000fcfe

„Чичо Томовата колиба” беше класика едно време. Трябваше човек да я е чел поне веднъж, че да гледат сериозно на него! Едно от най-популярните български издания е с корица на известния наш илюстратор Любен Зидаров.

Но от България да отидем в Щатите – при това в онази страна отпреди две столетия. Книгата си Стоу пише в подкрепа на чернокожите. Самата тя цял живот следва християнските добродетели. Остава без майка едва на 4 и грижите за голямото семейство поема нейният татко, който е пастор.

Бедна, но интелигентна, добра, но подложена на ударите на съдбата – ето така се е ставало голям писател в онези времена.

Самият повод да напише „Чичо Томовата колиба” е законът срещу бягството на роби. Според него всеки, който окаже помощ на избягал роб, автоматично става престъпник. Стоу вярва, че всички сме равни, и е силно възмутена. Като отговор създава книгата си.

Изданието с илюстрациите на Любен Зидаров беше включено в неотдавнашната изложба на художника в София
Изданието с илюстрациите на Любен Зидаров беше включено в неотдавнашната изложба на художника в София

Веднъж станала популярна, писателката внася навсякъде свежа нотка, но в същото време непримиримостта, с която посреща лъжата и лицемерието, ѝ печелят много врагове. Критично гледат на нея например във Великобритания, защото тя обвинява самия лорд Байрон в кръвосмесителна връзка.

До края на живота си Хариет се опитва да бъде защитник на свободата. Но това е трудно в онези времена – всъщност и днес сигурно би срещнала подобни проблеми…. За жалост се разболява и губи психическото си равновесие.

Много опити са правени да бъде накърнено доброто ѝ име. Обвиняват я в какво ли не. Но въпреки това „Чичо Томовата колиба“ си намира път през годините и столетията – и остава визитка на неравноправието и потисничеството. Като предупреждение, че свободата и вярата са висши блага. Колкото и трудно да се отстояват. Справка – Хариет Бичър Стоу.

За писателката разказа: Краси Проданов

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …