Начало / България / 90-годишнината на Кундера отбелязваме в София

90-годишнината на Кундера отбелязваме в София

Непоказвани филми и книги предлага специалната панорама

PZwE6A

Общо три са заглавията, на които ще можем да се насладим в Чешкия център от 12 юни нататък. Предния ден – 11 юни, ще има и дискусия, посветена на писателя. Участие ще вземат Ани Бурова, Росица Ташева и др.

И докато книгите на Кундера все пак са ни познати в българските си издания, интерес будят филмите, които ще покаже Чешкият център. Два от тях са по разкази от цикъла на писателя „Смешни любови”. „Аз, печалният бог” (с прожекция на 12 юни) е от 1969 г. В главната роля блести Милош Копецки. Целта му – да съблазни млада оперна изпълнителка. Забавен и носталгичен едновременно, филмът е наслада за всички, които обичат хумора на Кундера.

Още по-пикантен обаче е „И няма да се смее никой” (на 13 юни). Филмът е по разказа, с който започва и българското издание на книгата „Смешни любови”. Фактът, че е сниман през 1965-а, не спестява ироничните забележки към тогавашния обществен строй. А и визията е прекрасна! Диалогът – кундеровски.

За финал (на 14 юни) ни очаква класическият „Шегата”, който сме гледали и преди – по първия роман на писателя. На фокус е политическата атмосфера от онези години и десетилетия, но наред с това във филма присъства много и от моравският фолклор. До днес остава най-харесван от самия писател, що се касае адаптирането на творчеството му за голям екран.

Важно е да споменем и още нещо – входът за дискусията и филмите е безплатен, като началото неизменно е в 19. Големият майстор го заслужава!

Покана за Кундера от Краси Проданов

Прочетете още

Al

Деня на Алиса отбелязваме на 4 юли

Фантазия, алегории, абсурдни ситуации – всичко това я прави необикновена Любимата книга от Луис Карол …