Начало / Без категория / Редки книги конкурират ротативките на Лас Вегас

Редки книги конкурират ротативките на Лас Вегас

Антиквариатът на Бауманови предлага сигурна печалба
p1100597

Инвестицията си я бива – редките издания ще стават все по-скъпи! А всичко започва преди 11 години, когато Дейвид и Наталия решават да отворят магазин и в Лас Вегас. Самите те работят в Манхатън от 1988-а. А в столицата на хазарта намират тихо място на една от пешеходните алеи.

Подреждат книгите красиво в елегантни регали, а заради масата в средата на помещението книжарницата им напомня на библиотеката на Бръшляновата лига. Продавачът очаква клиентите на подиум близо до входа.

Наскоро в заключена витрина там се появиха първите издание с красиви кожени подвързии на „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в страната на огледалния свят“ на Луис Карол. Отпечатани през 1866 и 1872 г., те се продават заедно за 23 хил. долара. Само за 700 пък може да се купи първото издание на „Пътя към властта” на Маргарет Тачър, подписано от бившия премиер.

В град с блясък и толкова много светлини редките книги са аномалия, но за семейство Бауман те са доходоносни. Един посетител похарчил например наведнъж 400 хил. долара за книги като „Великия Гетсби“, „Маккени“ и „История на индианските племена от Северна Америка“. Обикновен мъж с къси панталони, по джапанки и тениска, извадил 15 хил. долара за първото издание на „Хъкълбери Фин“, а след няколко седмици се върнал, за да си вземе и първото издание на „Спасителят в ръжта“ за 17 хил.

Повечето покупки са под 1000 долара“, казва Натали Бауман – въпреки това има и хора, които изненадват, като например случаен човек, който разглеждал дълго и останал очарован от „Птиците на Великобритания“ на Джон Гулд – орнитологична сбирка, която съдържа поредица от зрелищни илюстрации, оцветени на ръка – и извадил 100 хил. долара. По-късно платил още 500 хил. долара за първото издание на Principia на Исак Нютон.

DyVq5W1WwAMGuR-

Още като младоженци Бауманови купили Бекет за 1 долар и Джойс за цели 12 – това разпалило страстта им по редките книги и така решили да отворят свой магазин

Бауманови попадат на редките книги случайно, в аукционна къща във Филаделфия, където са живели като младоженци. За 1 долар купили първото издание на произведенията на Самюъл Бекет, последвал „Одисей“ на Джеймс Джойс за 12 долара. „Започнахме да мислим за това като за бизнес – казва Дейвид. – Тогава не се страхувахме, защото не знаехме достатъчно, че да ни хване страх„.

Отворили малък магазин на втория етаж на сграда от другата страна на улицата. „Но това, което не осъзнахме, е, че повечето хора не гледат нагоре„, обяснява Бауман. Така решили да се включат в представяния на старинни предмети из страната, продавайки книги. „Избягвахме Ню Йорк, защото казаха, че е просто ужасяващо – спомня си Натали. – Но когато най-накрая дойдохме в града, направихме повече пари за един ден, отколкото за предишните шест месеца.” След това създават магазина си в прочутия нюйоркски хотел „Уолдорф Астория”, защото „искате да поставите себе си там, където ще отидат хората, които купуват книгите ви“, по думите на Натали. „През първата седмица не продадохме нито една. Никой дори не влезе в магазина”, спомня си тя.

Но тогава се появява покойният вече Нелсън Дабълдей, наследник на знаменития издател на книги от по-миналия век. „Огледа се и купи половината от наличните книги, като ги изпрати на яхтата си. Той бил кръщелник на Ръдиард Киплинг”, казва Дейвид.

Единадесет години по-късно семейство Бауман отварят магазин на Мадисън авеню, където и остават. Успехът им в Лас Вегас е „неочаквана изненада“. Градът привлича над 42 млн. посетители годишно, но средният престой на човек е само 3,5 дни! „Не е нужно да сменяш витрината много често„, шегува се Дейвид.

По материали от „Индипендънт“: Тереса Светославова
Авторът е книжар в софийската Хеликон Витоша

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …