Начало / Читатели / Любимите 10 книги на Елиф Шафак

Любимите 10 книги на Елиф Шафак

В списъка ѝ има приказки, класика и съвременни романи

bcd1327e1841b9c11304acebae41878a

От години книжарите от One Grand Books разпитват различни популярни и влиятелни личности за 10-те им любими книги. Списание Vulture наскоро публикува четивата, които допадат най-много на турската писателка и автор на бестселъри Елиф Шафак.

Ето списъка на авторката на „Любов“:

„Орландо“ от Вирджиния Улф

Учех, когато прочетох за пръв път „Орландо“, и си спомням колко дни след това се носех в щастливо опиянение. Да посмееш да прескочиш границите на пол, класа, история, култура, география… това е истинска история. Улф я нарича своя биография, като никоя друга. Нашият герой се събужда и се оказва, че е жена. За радост, тази промяна се случва в Истанбул, или Константинопол. „Орландо“ е роман за трансформациите и пътуванията – от мъж към жена, от Запада към Изтока, от едно съществуване към друго. Това е книга, която е далеч преди времето си и продължава да вълнува умовете ни.

The Arcades Project от Валтер Бенямин

Notes of a Native Son от Джеймс Болдуин

✓ „Великият Гетсби“ от Френсис Скот Фицджералд

Можеш да се възхитиш на тази книга по хиляди причини. Сюжетът, стилът, начинът на писане … Тук няма герои, само човешки същества с техните възходи и падения. Макар че е книга за определено място и време, тъмната страна на Американската мечта, тя едновременно внушава безвремие и неопределеност на мястото и това е основното послание на творбата. „Великият Гетсби“ не е история, която можете да прочетете и да забравите. Това е книга, която заслужава да бъде препрочитана в различни етапи от живота – книга, която е повече от класика.“

„Мидълсекс“ от Джефри Юдженидис

Една от най-красивите семейни истории в световната литература. Да изследваш половата идентичност, етичната идентичност, Американската мечта, имигрантите, семейните спомени, колективните легенди… но за мен това преди всичко е роман за принадлежността – как се проваляме, но все пак успяваме някак да открием надеждата и волята да продължим да се опитваме да принадлежим.

Sister Outsider от Одре Лорд

The Captive Mind от Чеслав Милош

„Приказки от хиляда и една нощ“

Мнозина хора от западния свят нямат и идея колко много означава този сборник приказки за жените в Близкия изток. Не само всяка история и вторият ѝ план, но и всеки разказвач, и особено Шехерезада, са вдъхновяващи. Стилът е игрив, темите са смели и универсални. Забравете за захаросаните версии на Дисни, тази книга е в основата на световната класика.

„Художник на променливия свят“ от Казуо Ишигуро

Действието се развива в следвоенна Япония. Романът е майсторски написан от британско-японския писател. Той говори за остаряването, самотата, изкуството, паметта и безкрайните номера, които тя ни играе. Ишигуро е от онзи тип автори, които постоянно молят читателя за доверие и го повеждат към непознати територии, променящи перспективата. Но той прави всичко това с неподражаема скромност и кротък интелект, който само довнася сила към литературната му мощ.

 You Will Hear Thunder от Анна Ахматова

Лира.бг по материали от Vulture 

Прочетете още

zx860y484_3297032

Галин Никифоров: Много на дребно взехме да играем напоследък

„Лятото на неудачниците“ се появи след повече от десетилетие в ново издание, за да ни …