Начало / Читатели / Любимите 10 книги на Елиф Шафак

Любимите 10 книги на Елиф Шафак

В списъка ѝ има приказки, класика и съвременни романи

bcd1327e1841b9c11304acebae41878a

От години книжарите от One Grand Books разпитват различни популярни и влиятелни личности за 10-те им любими книги. Списание Vulture наскоро публикува четивата, които допадат най-много на турската писателка и автор на бестселъри Елиф Шафак.

Ето списъка на авторката на „Любов“:

„Орландо“ от Вирджиния Улф

Учех, когато прочетох за пръв път „Орландо“, и си спомням колко дни след това се носех в щастливо опиянение. Да посмееш да прескочиш границите на пол, класа, история, култура, география… това е истинска история. Улф я нарича своя биография, като никоя друга. Нашият герой се събужда и се оказва, че е жена. За радост, тази промяна се случва в Истанбул, или Константинопол. „Орландо“ е роман за трансформациите и пътуванията – от мъж към жена, от Запада към Изтока, от едно съществуване към друго. Това е книга, която е далеч преди времето си и продължава да вълнува умовете ни.

The Arcades Project от Валтер Бенямин

Notes of a Native Son от Джеймс Болдуин

✓ „Великият Гетсби“ от Френсис Скот Фицджералд

Можеш да се възхитиш на тази книга по хиляди причини. Сюжетът, стилът, начинът на писане … Тук няма герои, само човешки същества с техните възходи и падения. Макар че е книга за определено място и време, тъмната страна на Американската мечта, тя едновременно внушава безвремие и неопределеност на мястото и това е основното послание на творбата. „Великият Гетсби“ не е история, която можете да прочетете и да забравите. Това е книга, която заслужава да бъде препрочитана в различни етапи от живота – книга, която е повече от класика.“

„Мидълсекс“ от Джефри Юдженидис

Една от най-красивите семейни истории в световната литература. Да изследваш половата идентичност, етичната идентичност, Американската мечта, имигрантите, семейните спомени, колективните легенди… но за мен това преди всичко е роман за принадлежността – как се проваляме, но все пак успяваме някак да открием надеждата и волята да продължим да се опитваме да принадлежим.

Sister Outsider от Одре Лорд

The Captive Mind от Чеслав Милош

„Приказки от хиляда и една нощ“

Мнозина хора от западния свят нямат и идея колко много означава този сборник приказки за жените в Близкия изток. Не само всяка история и вторият ѝ план, но и всеки разказвач, и особено Шехерезада, са вдъхновяващи. Стилът е игрив, темите са смели и универсални. Забравете за захаросаните версии на Дисни, тази книга е в основата на световната класика.

„Художник на променливия свят“ от Казуо Ишигуро

Действието се развива в следвоенна Япония. Романът е майсторски написан от британско-японския писател. Той говори за остаряването, самотата, изкуството, паметта и безкрайните номера, които тя ни играе. Ишигуро е от онзи тип автори, които постоянно молят читателя за доверие и го повеждат към непознати територии, променящи перспективата. Но той прави всичко това с неподражаема скромност и кротък интелект, който само довнася сила към литературната му мощ.

 You Will Hear Thunder от Анна Ахматова

Лира.бг по материали от Vulture 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1

Люси Елеазар: С романтичните книги заспивам с усмивка

Българска авторка, която пише умело в един любим за дамите жанр Историите на Люси Елеазар са наистина приятна …