Начало / Читателски дневник / Бил Гейтс препоръчва книги за лятото

Бил Гейтс препоръчва книги за лятото

Сред заглавията няма леки четива, както изтъква самият милиардер

DQTtrjpVoAES8wj

Бил Гейтс се слави като един от най-запалените и популярни читатели. Препоръките на собственика на „Майкрософт“ могат да превърнат всяка книга в бестселър. Един от най-богатите хора в света не крие страстта си към книгите и често публично разкрива предпочитанията си. Тази седмица той обяви пред Goodreads книгите, които призовава всеки да прочете това лято. Ето какво казва:

Винаги се опитвам да нося прилично количество книги със себе си, когато пътувам, без значение дали съм по работа, или на почивка. Много често се оказвам с повече книги, отколкото мога да прочета по време на пътуването. Но моята философия е такава, че предпочитам да имам твърде много за четене, отколкото да нямам достатъчно.

Ако сте като мен, сигурно вече мислите какво ще четете това лято – вижте книгите които силно препоръчвам! Сред тях няма леки четива. С изключение на една, всички носят идеята за „разпадането“ по начин, по който технологичните хора владеят.

Наскоро се оказах засипан от книги за катаклизми и колапси (това е дори заглавието на една от тях) – без значение дали става дума за Съветския съюз и Болшевишката революция, или за САЩ по време на войната, а също и за глобалната преоценка на нашата икономическа система.

Ако търсите четиво, което не е типична лятна книга, препоръчвам The Rosie Result от Греъм Симсион (а ако не сте прочели първите две книги от тази поредица, лятото е прекрасен момент).

Не мога да устоя и да не препоръчам новата книга на Мелинда (съпругата му Мелинда Гейтс – б. р.) –  „Няма връщане назад“. Знам, че съм пристрастен, но това е една от най-хубавите книги, които съм разтварял тази година.

Our Philosophy

Щях да го кажа, дори и да не бях женен за автора: „Няма връщане назад“ е страхотно четиво. Една мъдро, откровено и красиво написана книга за това как увеличаването на ролята на жените издига всички ни (никой, който познава Мелинда, няма да се изненада). Въпреки че написването ѝ отне около година, по някакъв начин тя работи върху тази книга през целия си живот. „Няма връщане назад“ е за жените, които са я вдъхновили – като се започне от собствената ѝ майка, мине се през колегите ѝ в „Майкрософт“ и се продължи с невероятните учени, фермери, педагози и лидери, с които се среща и днес покрай работата си в нашата фондация.

Книгите на Бил Гейтс

Книгите на Бил Гейтс

В препоръките на милиардера място намериха още:

„Колапсът. Човешките общества между успеха и провала“ от Джаред Мейсън Даймънд

Аз съм голям фен на всичко, което Джаред е написал, и тази книга не е изключение. Тя говори за това как обществата реагират по време на криза. Той използва няколко възхитителни проучвания, които показват как нациите се справят с предизвикателствата за тяхното съществуване, каквито са гражданските войни, чуждестранните заплахи или големите епидемия. Звучи малко депресиращо, но когато затворих последната страница на книгата, се почувствах повече от оптимистично за способността ни да решаваме проблеми.

✓ „Nine Pints: A Journey Through the Money, Medicine, and Mysteries of Blood“ от Роуз Джордж

„Един аристократ в Москва“ от Еймър Тауълс

Изглежда всички мои познати са прочели вече тази книга. Накрая и аз се присъединих към клуба, след като получих от зет си един екземпляр – и съм много щастлив, че той ми го изпрати. Романът на Тауълс е за граф, който е осъден да живее под домашен арест в московски хотел, и е забавен, умен и изненадващо жизнен. Дори ако не обичате да четете за Русия, като мен (чел съм всичко на Достоевски), „Един аристократ в Москва“ е възхитителна история и всеки би могъл да ѝ се наслади.

✓ „Presidents of War: The Epic Story, from 1807 to Modern Times“ от Майкъл Бешлос

✓ „The Future of Capitalism: Facing the New Anxieties“ от Пол Колиър

Лира.бг по материали от Goodreads

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Skaermbillede-2023-01-03-kl.-3.58.19-PM-954x1333-1

Книгите на Джоджо Мойс – вятър в платната на лятото

Щастливо ни е още като погледнем кориците „Пиша истории, които носят любов”, казва в едно …