Начало / Без категория / Дарени книги укрепват българщината в Одрин

Дарени книги укрепват българщината в Одрин

Книжарници Хеликон обогатиха сбирката на наш храм с 80 подбрани заглавия

53d22cc043e998214f59cb9e0b6c7826

Лесно е да се разгори пламъка на българското, трябват малко добра воля и книги. По-вярно е да кажем, че понякога желанието за четене превъзхожда количеството книги, а там, където те не достигат, от Хеликон се включват с ентусиазъм.

Неотдавна родни политици уважиха с присъствието си освещаването на новия златен купол на българския храм  “Свети Георги” в турския Одрин, но книжарската верига ги изпревари с дарение от 80 заглавия за читалището към църквата. Сред тях има образователни, художествени, както и много луксозни издания за деца и юноши.

Днес библиотеката в читалището се стопанисва от Мария Чъкърък, съпруга на местния свещеник Александър Чъкърък, който е син на известния потомствен българин Филип Чъкърък, обгрижвал безвъзмездно десетилетия наред храма „Свети Георги“. Мястото, където той се намира, в североизточната част на Одрин, някога е било населено от българи и от 1880 г., близо век и половина, среща приемственост у всички, които са помагали православната вяра да бъде запазена.

Щастливи сме – казват от Хеликон, – че освен реконструираната фасада на църквата, младите българи сега ще имат за опора това съкровено чувство, дето посява първите семена на духа – осъзнаването на българското!  И освен вкусни рецепти, мили спомени и горда история, техните родители ще ги научат да споделят златната детска класика и модерни герои от литературата на своя роден език. Заради тях е нашия жест, защото знаем, че пътя към бъдещето се проправя от благодарността на поколенията. Честитим предстоящия 24 май на цялата българска общност в Одрин и на хората, които се чувстват сближени от словото!

 За акта на българщина: Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Karen Swan at the Casa della Letteratura in Rome for the Rome International Literary Festival, 23rd May 2012

Карън Суон: Перфектният подарък не е само материален

С британската писателка говорим за стойността на подаръците и бестселърите Читателите вече познават Карън Суон с …