Начало / Без категория / Дарени книги укрепват българщината в Одрин

Дарени книги укрепват българщината в Одрин

Книжарници Хеликон обогатиха сбирката на наш храм с 80 подбрани заглавия

53d22cc043e998214f59cb9e0b6c7826

Лесно е да се разгори пламъка на българското, трябват малко добра воля и книги. По-вярно е да кажем, че понякога желанието за четене превъзхожда количеството книги, а там, където те не достигат, от Хеликон се включват с ентусиазъм.

Неотдавна родни политици уважиха с присъствието си освещаването на новия златен купол на българския храм  “Свети Георги” в турския Одрин, но книжарската верига ги изпревари с дарение от 80 заглавия за читалището към църквата. Сред тях има образователни, художествени, както и много луксозни издания за деца и юноши.

Днес библиотеката в читалището се стопанисва от Мария Чъкърък, съпруга на местния свещеник Александър Чъкърък, който е син на известния потомствен българин Филип Чъкърък, обгрижвал безвъзмездно десетилетия наред храма „Свети Георги“. Мястото, където той се намира, в североизточната част на Одрин, някога е било населено от българи и от 1880 г., близо век и половина, среща приемственост у всички, които са помагали православната вяра да бъде запазена.

Щастливи сме – казват от Хеликон, – че освен реконструираната фасада на църквата, младите българи сега ще имат за опора това съкровено чувство, дето посява първите семена на духа – осъзнаването на българското!  И освен вкусни рецепти, мили спомени и горда история, техните родители ще ги научат да споделят златната детска класика и модерни герои от литературата на своя роден език. Заради тях е нашия жест, защото знаем, че пътя към бъдещето се проправя от благодарността на поколенията. Честитим предстоящия 24 май на цялата българска общност в Одрин и на хората, които се чувстват сближени от словото!

 За акта на българщина: Людмила Еленкова

Прочетете още

1259f4a0-1e83-4dc8-9226-213a1a084cc0

Мелодии от природата огласят книжарници „Хеликон“

Формите и звуците са необикновени Вятърните звънци или камбанки са същински музикален инструмент… но както …