На фокус
Начало / България / Ученици записаха аудио книга в помощ на незрящи деца

Ученици записаха аудио книга в помощ на незрящи деца

Инициативата е осъществена по идея и със съдействието на
книжаря от търговищкия Хеликон Борислав Курдов

Helikon 1(2)

Най-красивото е видимо не за очите, а за сърцето. Тази максима доказаха шестокласници от Първо СУ ”Св.Седмочисленици” в Търговище, като се включиха в кампанията „Подари ми история“. Така те помогнаха на деца и възрастни  със зрителни увреждания да имат досег до озвучени книги.

По идея и със съдействието на книжарница „Хеликон” в града, учениците Елис Алиева, Мервин Ъшък, Ивайла Александрова и Асен Чакъров записаха аудио книга по „Пет приказки“ на Валери Петров, защото (по техните думи) книгите са прозорец към света и най-вече към този на незрящите.

Това е поредната ни инициатива, която стимулира четенето на  художествени произведения. Децата се учат да импровизират и да се изразяват по-лесно пред аудитория. И не на последно място – да бъдат толерантни към различието на другите, да се учат на взаимопомощ и приятелство“, разказа преподавателят на децата Анета Милева.

Приел с радост идеята, 12-годишният Асен Чакъров смята че Валери Петров трябва да се изучава в училище, да бъде „заложен” в учебния план. „Защото тези приказки са не само забавни, но и дават много, много поуки”, казва момчето. Другият глас в книгата – Мервин Ъшък , разказва, че приказката, която прочела, толкова ѝ харесала, че дори се е почувствала все едно самата тя е главният герой.

Helikon 3

Преодолял сценичната треска от четенето на глас пред други хора, Асен вече е радиоводещ, благодарение на книгите.Аз успях да видя оттатък през прозореца, който ми отвориха книгите. Сега вече говоря свободно пред другите и пред аудиторията на местно радио за кино, за култура, за книгите, които съм прочел”, споделя той.

Предстои аудио книгата  да бъде безвъзмездно предоставена на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности на деца с увреждания.

„Подари ми история” е доброволческа инициатива за осъществяване на записи на художествени произведения, които да бъдат достъпни за хора с увредено зрение. По този начин те могат да се докоснат до различни творби, без да използват програми за автоматично четене на текстове. Вече са събрани над 500 записа, които ще могат да се слушат през специално създаден сайт.

Снимки: Борислав Курдов, книжар в Хеликон Търговище

Прочетете още

jessica-ruscello-OQSCtabGkSY-unsplash

Книги, които вдъхновяват, се търсят за онкологията във Велико Търново

Мисия Добро сърце е подхваната от няколко дами Лидия и София се обединяват покрай една …