Начало / Любопитно / Пет идеи за възраждане на Нотр Дам

Пет идеи за възраждане на Нотр Дам

Предложенията за изгорялата кула всъщност са стотици

Ремонтът според специалисти може да отнеме и десетилетие. Отсега е ясно обаче, че изгорялата част на катедралата ще бъде изцяло обновена и може би изглеждаща по нов начин. Междувременно министър-председателят на Франция Едуар Филип покани архитекти от цял свят да изкажат вижданията си за бъдещето на Нотр Дам. Целта на конкурса е да се запази духа на миналото, като се съчетае обаче с развитието на цивилизацията и в частност дизайна. Ето няколко от предложенията…

75ef8ad4-3aa7-432e-a9fa-b7a6c5681c23

Студио AJ6, чието седалище е в Сао Пауло, се придържа към готическото минало на Нотр Дам. Според бразилските архитекти катедралата се нуждае от покрив и кула, които са същевременно витраж. Залага се на класическите средновековни традиции.

3e59cc76-3a01-47a9-b52e-1e31b7bfef16

Студио Fuksas е на архитекти-съпрузи от Италия. За новия вид на Нотр Дам те предлагат изящна кристална конструкция. Светлината, която излъчва през нощта, добавя усещането за дигиталност, която е водеща в нашата епоха. Архитектите подчертават, че предложението им комбинира усещането за крехкост на историческото наследство и духовността.

20fe6d83-965d-4216-9cb5-2ecf11e027ef

Студио Nab е създадено от френски архитекти – в случая те предлагат стъклен покрив, под който да се оформи пространство, което да служи за оранжерия. Всичко е рамкирано от златен ръб, а посланието на проекта е за съхраняване на биологичното разнообразие, за образованост и солидарност.

notre-dame-spire-proposal_dezeen_1704_hero-852x479

Словашките архитекти от Vizum предлагат елегантна кула, тънка като игла, да замени досегашната. Нощем от нея ще се издига лъч светлина право към небето. Така ще се изпълни стремежа на средновековните майстори, които целели с катедралите си да докоснат именно небето.

4WEB

Предложението на кипърския екип, обединил усилията си под името Kiss, прилича повече на ония странни машини от епохата на индустриалната революция. В центъра е стълбище, покрай което се издигат огромни сводове и кръгли елементи, създаващи усещане, че попадаме насред часовников механизъм.

Лира.бг по материали на Ba-Bamail

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …