Начало / Свят / Музей събра света на Стенли Кубрик

Музей събра света на Стенли Кубрик

Изложба в Лондон представя 700 документа за гениалността му

7_Stanley-Kubrick-expo_IMG

Попадаш сякаш в магичен свят – онзи от знаменити филми като „2001: Космическа одисея“ или „Портокал в часовников механизъм“. Design Museum събужда цялата тази странна вселена за живот по повод 20-годишнината от смъртта на режисьора.

А има защо такава изложба да е именно в Лондон. Метрополисът е сред големите вдъхновения за нюйоркчанина. Живее в града и във Великобритания близо 40 години. Именно в Лондон са снимани едни от най-знаменитите сцени в „Сиянието“, „Широко затворени очи“ и „Портокал с часовников механизъм“. Архитектурата на брутализма в някои лондонски квартали изгражда визията точно на филма по книгата на Антъни Бърджес. „Пълно бойно снаряжение“ – още един хит на Кубрик, също предлага сцени в лондонска фабрика.

Самата изложба пресъздава процеса на създаване на филмите. Проследено е всичко – от раждането на историята през сценографията, та до режисирането и монтажа. „Всеки филм на Кубрик, е невероятно различен – казва кураторът и директор на музея Деян Суджич. – На практика изследва всевъзможни жанрове като исторически филми или пък костюмни драми, но също научнофантастични и дори ужаси.“

Режисьорът всъщност търсел най-ужасните места в британската столица – там, където бетонът е унищожил и природата, и усещането за нормалност. Сега обаче това са сгради и райони, обявени за паметници на културата. Принос нещата да се променят има и той.

Лондон е дом всъщност и на „Лолита“. През 1962 г. Кубрик снима продукцията си именно там.

stream_img

Точно покрай откриването на изложбата пък стана известен и друг интересен факт. „Портокал с часовников механизъм“, един от големите хитове на режисьора, има и продължение. Открито е в архивите на създателя на книгата Антъни Бърджес. A Clockwork Condition, както е работното заглавие, е по-скоро книга, изпълнена с есета на философска тематика. Ръкописът е от около 200 страници и по всичко личи, че е недовършен. Намерен е сред книжата, останали след смъртта на автора през 1993-а в Италия.

Навремето много се спекулира с нежеланието на Бърджес да се отделя толкова внимание на антиутопията му. Въпреки това тя се превръща в култов филм, който затвърждава славата на Кубрик като пророк за онова, което идва.

„Без филмите на Кубрик нямаше да се родят например „Блейд Рънър“ и дори „Междузвездни войни“ – убеден е кураторът на лондонската изложба. – Просто той използва всяка възможност, за да рисува бъдещето. И притежава прекрасното качество да се преобразява с всеки нов филм.“

Стенли Кубрик: Изложбата – стига да имате път към Лондон, е до 15 септември в тамошния Design Museum.

Лира.бг по материали на Dezeen

Прочетете още

94921c2ba2c31a54f50af9187a1ce810

Шоколадовата фабрика на Уили Уонка отваря врати през декември

Любимият герой на Роалд Дал оживява за пореден път на големия екран Героят на Роалд …