Начало / Без категория / Върху легло за 350 паунда

Върху легло за 350 паунда

„Споделеният апартамент“ излиза в България точно навреме

218364_b

Понякога и най-забавните или захаросани истории крият някакъв отрезвяващ реализъм

Книгата наистина се появява, когато трябва – от една страна, на Брекзит му се вижда края, от друга, и без него прослойката работещи бедни, особено млади хора, заплашително нараства. И ето че британската авторка Бет О’Лиъри завърта романтична комедия около тяхното чувство за приспособимост. Казано накратко: споделено легло в жилище под наем в Лондон за 350 паунда. Онова, което тръгва от парите, прераства в любов. Дотогава обаче героите на книгата (и в живота) трябва да научат как неволята сплотява.

Сюжетът е актуален – Леон, който дава нощни смени в хоспис и е зает дори през уикендите, пуска обява за „свободното“ си легло на човек с целодневна заетост, от осем до шест. Условието – да не се засичат. Наема го Тифи, помощник-редактор в издателство за книги от типа „направи си сам“ и двамата заживяват като съквартиранти, облепяйки малкия си апартамент с пространни бележки. Връзката им тръгва плахо, след куп гафове и недомлъвки. За Тифи и Леон физическият контакт явно е проблем.

Тук трябва да поздравим авторката за всички кукички, които придават очарование на нейния роман – винтидж атмосферата, пълна с пухкави възглавници и прекроени рокли, милото гостоприемство и вкусните ястия, плетените шалове, ретро тапети и лампи, спокойствието, с което героите ѝ ги оценяват и връщат към живот каквото могат; от жеста да оставиш закуска за другия до радостта да помогнеш на болен човек.

Разбира се, книгата е пропита с онзи характерен британски хумор, който прави и от най-голямата драма комедия. Кичът на джундуриите в разпределеното съжителство намира своя изкривен образ в издателския бизнес. Неговите ексцесии вървят през целия текст. Така че освен духът на читатели преживели тегобите на наемател, на други, измъкнали се от нещастна любов и зле платена работа, „Споделеният апартамент“ ще повдигне веждите на доста издатели, които хвърлят усилия за нишови договори… например със зидар, преквалифицирал се в специалст по интериорен дизайн, или суетнята на кампания за плетене на една кука заради бестселъра „Как да си пробием път с кроше“.

Понякога най-забавните или захаросани истории крият такъв отрезвяващ реализъм, че на финала си казваш: „Хм, не бях се замислял за това!

350 паунда…колко са всъщност?

Текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

46055_b

Излекувай тялото си с мисъл и книга

Благотворни страници пише Луиз Хей Лекторка и писателка, Хелън Вера Лъни, както звучи истинското ѝ …