Начало / Любопитно / Слънцето е чест гост в народните приказки

Слънцето е чест гост в народните приказки

Небесното светило има и официален празник – 3 май

00973671

Ако питате защо ни е такъв ден – отбелязва се, за да се изтъкне значението на слънчевата енергия. Без слънце няма живот, това си го повтаряме от малки. Неговата сила усещаме по най-различен начин. Без слънце сме и по-мрачни, със сигурност го знаете.

А пък като ни е приятен някой, му казваме, че е като слънце – с други думи, огрява и най-тъмните ни кътчета, прави ни щастливи!

Виждате колко дълбоко е проникнало слънцето в нашия живот, да не говорим пък за приказките, за народните ни песни… Слънце наднича наистина отвсякъде.

Едно много хубаво словосъчетание ни идва на езика – Слънце ясно.

Има една много известна народна приказка – „Защо слънцето не се жени“. Приказка за слънцето е написал също и Камен Калчев. „Слънцето и луната“ също е история от съкровищницата на фолклора.

Слънцето се равнява на доброто, това е ясно, макар че пак според народа напече ли, става жестоко към нас.
1d91e011915836febdb148b9c445c04e_resize=640,360_

Но да се върнем към празника му – той се отбелязва от 1995 г. 8 минути – за толкова пътува светлината от Слънцето до Земята. Знаете, и Георги Господинов беше посветил разказ именно на това!

Бога-Слънце почитали едно време, а според езотеричното християнство Христос е именно въплътеното в тяло слънце.

Е, празникът има и научен контекст – слънчевата светлина е един от източниците на енергия на бъдещето. Така че да запазим природата и нашия дом, Земята.

В йога денят също започва със слънчев поздрав. А сещате ли се за слънцеядите – ония хора, които се хранят само с неговата енергия.

Колко много слънце ви предложихме сега в нашата Лира.бг! Така че и пожеланието ни е логично – да ви е много, ама много слънчево!

Денят на слънцето празнува и Хеликон – разгледайте специалната селекция

Слънцето в традициите и речта ни потърси Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …