Начало / "Четящият човек" / Да почетем заедно в Деня на книгата

Да почетем заедно в Деня на книгата

 На един съзидателен пролетен празник ви каним

покана за публично четене

Прочит с почит – така можем да наречем 23 април, в който книгите напускат уединението на библиотеките, дискретното си или ярко присъствие по книжните рафтове и стават актьори заедно с хиляди читатели на публични четения из цял свят. От близо четвърт век ЮНЕСКО определя тази дата за Ден на книгата и авторското право, в знак на уважение към издателската дейност и в защита на интелектуалната собственост.

23 април е израз на всички творци, за които съдбата е отредила да се родят или починат на една и съща дата – Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

В Каталуня на 23 април е Денят на св. Георги  и тогава ритуално се подарява роза на всеки, който купува книга. Хеликон, като една от първите културни институции у нас, подкрепящи  инициативата на ЮНЕСКО, отново ще връчи „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга от български автор. Победителят се излъчва между 12–те номинации на журито за „Награда Хеликон“  през изминалата година. Затова, нека ролята ви на читател стане видима – елате със своята книга на 23 април от 17,00 ч. в „Хеликон – Витоша“ и заредете най-голямата книжарница с енергията на любимото си четиво.

В компанията на писатели, преводачи и книжари, с музика и слово, ще съпреживеете четенето като истински празник!

Покана от Лира.бг

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fotev

Архангелова задушница край паметника на Христо Фотев

Есента е създала прелестна картина, а поетът все така се взира в морето Христо Фотев …