Начало / "Четящият човек" / Да почетем заедно в Деня на книгата

Да почетем заедно в Деня на книгата

 На един съзидателен пролетен празник ви каним

покана за публично четене

Прочит с почит – така можем да наречем 23 април, в който книгите напускат уединението на библиотеките, дискретното си или ярко присъствие по книжните рафтове и стават актьори заедно с хиляди читатели на публични четения из цял свят. От близо четвърт век ЮНЕСКО определя тази дата за Ден на книгата и авторското право, в знак на уважение към издателската дейност и в защита на интелектуалната собственост.

23 април е израз на всички творци, за които съдбата е отредила да се родят или починат на една и съща дата – Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

В Каталуня на 23 април е Денят на св. Георги  и тогава ритуално се подарява роза на всеки, който купува книга. Хеликон, като една от първите културни институции у нас, подкрепящи  инициативата на ЮНЕСКО, отново ще връчи „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга от български автор. Победителят се излъчва между 12–те номинации на журито за „Награда Хеликон“  през изминалата година. Затова, нека ролята ви на читател стане видима – елате със своята книга на 23 април от 17,00 ч. в „Хеликон – Витоша“ и заредете най-голямата книжарница с енергията на любимото си четиво.

В компанията на писатели, преводачи и книжари, с музика и слово, ще съпреживеете четенето като истински празник!

Покана от Лира.бг

Прочетете още

puzzle

Пъзелите – неочакваният помощник за добра форма

Носят ни удоволствие и радост 29 януари е техният празник – трудно е да се …