На фокус
Начало / Колонката на... / Свински мозъци били частично съживени след смъртта

Свински мозъци били частично съживени след смъртта

xIMG-0579-768x964-1-239x300-239x300.jpg.pagespeed.ic_.F8IF5rGXBR-239x300Николай ФЕНЕРСКИ

Някои текстове зазвучават по съвсем нов начин, когато ги преизкажеш. Този за свинските мозъци е такъв. Преизказвам си го и си се хиля сам. Редовно чета разни сайтове, претендиращи за фактологичност и научност, за да прогнозирам какво ни готвят онези. Под маската на науката понякога ни се пробутват най-обикновените банални опорни точки на либерализма. Друг път обаче „научните открития“ имат за цел единствено да ни забавляват. И хората задават въпросите си невероятно сериозно – какво се било случило с мозъците на свинете, след като ги закачили на някакво устройство с ток и кръв, дали умрелите мозъци били можели да разбират какво става наоколо? По-нататък в статията се обяснява, че подобни изследвания щели били да ни помогнат да разберем повече за човешкия мозък. Да – няма голяма разлика между прасе и човек, отговарям им на глас.

А прасешките асоциации са безбройни и разнопосочни. Най-напред се сещам за фермата на мистър Джоунс, където прасетата се самообявяват за най-умни от всички животни и стават ръководители на преврата. Вземат властта, защото това е мечтата на всяко прасе – да управлява фермата. Оруел в началото бил привърженик на комунизма. После обаче видял какви свинщини се творят в „комунистическите общества“ и ги запукал с антиутопиите си.

В името на историческата справедливост до англичанина трябва да наредя новата книга на Велислава Дърева „Атентатът `1925“. Видната ни публицистка също преживява завой в убежденията си. Или може би доразвива нова форма на марксизма, в която вярата в Бога не се приема като опиум за народните маси. Не знам, тя си знае. Интересно четиво е, Дърева пише увлекателно, смела е и дори онези, които не я харесват, я четат в захлас. Около 20-30 години преди англичанинът да почне да громи системата на Сталин, в България са убити десетки хиляди неудобни на режима мислещи и кадърни, интелигентни, чувствителни, честни. И този режим може да бъде наречен само с една дума – фашистки. Романът „Фермата на животните“ съвсем спокойно може да бъде отнесен и към него, както и към режимите на Мусолини и Хитлер. И привидно днес живеем в епоха на приложен хуманизъм, преодолели сме ужким най-свинските си пориви. Но зверското прозира под тази привидност. Едва се сдържа да не излезе наяве. Казвал ли съм ви какво съм чувал от мои колеги в даскало преди години? Че Шикългрубер трябвало било още малко да се постарае, още няколко годинки да поизвозва, за да ни бил решил някога днешния проблем с малцинствата.

Недялко Славов нарича тия „малцинства“ „мемати“ в романа си. Книга, която констатира и в която няма надежда. Кеворкян го обяснява най-рационално – закъсняха, пропуснаха да решат проблема или дори осъзнато, умишлено, целенасочено, платено спомогнаха за неговото разрастване съвременните наши родни политици. Не са нито наши, нито родни, но това е друга тема. Свинските мозъци никога не са умирали. Те са си живи и все така мъдрят всякакви свинства на наш гръб. Бъдещето е технологично. От хватката на технологичния фашизъм няма да може да се откопчи никой. „Денят, в който се отвориха портите адови“ е подзаглавието на Дърева. На Велики четвъртък преди Възкресение през 1925 г. е извършен терористичен акт, който няма равен по кръвопролитие в Европа и света чак до най-новото време и 21 век. За съжаление хората губят памет. И свинските мозъци готвят нови адски дни. Пожарът в Париж дори и да не е техен замисъл, им идва като шестица от тотото. След такива грандиозни спектакли обикновено следват „мерки“. Свински мерки в тяхната ферма.

Същият квазинаучен сайт показва във видео как група строени като в „Междузвездни войни“ четирикраки роботи, приличащи на кучета, дърпат камион. Назовават кадрите „смущаващи“, но идеята е да почнем да свикваме с тях. И да не се смущаваме. Да ги възприемем полека като наше бъдеще. Днес теглят камиони, утре ще ни „охраняват“ по демонстрациите. Красота! Среди бегущих. Добре, че си взех „Уловеното време“ и ранните разкази на Хашек, че да имам и някаква друга гледна точка в тази седмица на страдания. А вие се оглеждайте. Защото всяка година по това време духовете се разбунват и заглавията по медиите почват да съдържат много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

7dde8fe8c38464e11bab4ab601c7e353

Фрида Кало очаквала края си с четка в ръка

Дните ѝ са като пътепис на страданието Мексиканската художничка покорява и днес съзнанието на милиони …