На фокус
Начало / България / Поетът на април Румен Леонидов представя „Покаяние Господне“ в Столична библиотека

Поетът на април Румен Леонидов представя „Покаяние Господне“ в Столична библиотека

roumen jpgПоет на месеца за април в Столична библиотека ще бъде Румен Леонидов. На 24. 04. 2019 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката той щепредстави новата си книга с поезия „Покаяние Господне” заедно с нейния редактор Людмила Ламбовска и Асен Валентинов. Стиховете ще чете актьорът Досьо Досев, ще чуем и акапелни православни песнопения в изпълнение на певци от ангелския хор „Спасение“ под диригентството на Нели Трошева. Заповядайте!

Румен Леонидов е роден на 17 май 1953 г. Автор е на стихосбирките „Предупреждение“ (1977), „И огънят си спомни за искрата“ (1982), „Голям и малък“ (1990), „Неточните размери на живота“ (1995), „Сънят на продавача“ (1997), „Край на митологията“ (1997, 2009), „Класически парчета“ (2000), „Сляпата неделя“ (2011), „Румботавър“ (2013) и „Покаяние Господне“ (2019).
В чужбина има издадени три сборника – „Камък в блатото“ (1998, Скопие) и „Край на митологията“ (2007, Варшава) и „С върха на езика“ (2009, Любляна).
Негови стихове са преведени в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Република Македония, Полша и Словения.
За книгата „Голям и малък“ е отличен със „Сребърен плакет“ (1995), Рим, Италия. През 2012 г. става носител на „Кристалът на Виленица“, най-голямата литературна награда на Словения.
Сайтът му Fakel.bg става носител на Националната награда „Христо Г. Данов“(2013), а  през 2014 г.Асоциация „Българска книга“го обявява за „Рицар на книгата“.

За Сънописите на Румен Леонидов:

Неда Антонова
„Покаяние Господне“ е изумяваща книга поради смелостта си – тя е опит да се разгадае природата на Бога, да се проникне до тайната на Творец, като се тръгне по обратния път – чрез Неговото творение към Неговата същност.

Николай Милчев
Усещам я като чернова на  лично евангелие – евангелие на автобиографията на търсещия човек. Тази книга е кацане от другата страна на Луната на литературата, където би трябвало да е Бог.

Рада Москова
Мощна творба, печатлена съм от цялостта ѝ. Барокова катедрала с витражи от Пикасо. Написани от поет –  владетел на думите.

Васил Славов
Молитвена Книга, молитвени стихове. Постигнато e превръщането на поезията в Дух.

Людмила Ламбовска
„Покаяние Господне“ на Румен Леонидов е сън, в който българската душа лети в Междувремието, сън, положен в пространството между мрака и светлината, сън, в който достига до духовния Йерусалим, където будна, жизнена, зряща кълни в полето на световната душа.

Недялко Славов
Монументална книга. Такива книги не ходят при хората, хората ходят при тях.

Емил Андреев
„Христос сънува Буда“, а теб те сънува светлината. Златолистна поезия! Велик Сънувач си ти!

Цанко Серафимов
Такова поетическо превъплъщение, докосващо се до божественото, е голяма дързост, която е по силите само на избраници.

Георги Цанков
„Покаяние Господне“ не е стихосбирка, а чудо – според мене, най-сериозното явление в литературата ни през последните трийсет години.

Прочетете още

Screenshot 2020-01-06 at 18.33.16

Неизвестни стихове на Яворов се превърнаха в сензация

Писани са в Неврокоп – сега Гоце Делчев, преди 106 години Стихотворенията са част от …