Начало / Читателски дневник / Нещата, които изяждат времето ни за четене

Нещата, които изяждат времето ни за четене

Няколко стъпки, които ни приближават към любимите книги

55840528_2094222080673551_3703122945799880704_n

ОТКРАДНИ ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ – това е предизвикателство, което се сблъсква често направо с непреодолими препятствия. Смята се, че една от основните причини хората да четат по-малко в наше време, е именно липсата на време. Често обаче става дума за съвсем друг механизъм. Пренатоварени от ангажименти, ние лесно и бързо попадаме в лапите на стреса. Всяко нещо, което е различно от работата, ни се струва някаква прищявка. Затова и механично оставяме книгата настрана, за да свършим „нещо важно“.

Затова и първият ни съвет как да откраднем повече време за четене е простичък – ОБРЪЩАЙТЕ СИ ВНИМАНИЕ. Психолозите също казват, че ако успяваме да поставим себе си в центъра на потока от събития, ние взимаме много по-разумни и щадящи решения. С други думи, ако сме спокойни, ще имаме усещането, че е нормално да отделяме време и за четене. А това ще ни зарежда, което пък е допълнителен стимул да се справяме ефикасно и с работните си ангажименти.

Така или иначе обаче, всички сме подвластни на градския ритъм. Много е хубаво, ако съумеем да го подчиним на собствените си нужди. Затова и следващият ни съвет е ПРЕВЪРНЕТЕ НЕИЗБЕЖНОТО В УДОВОЛСТВИЕ. Едно от най-хубавите места за четене например е градският транспорт. Времето, прекарано в него, може да ни се отплати стократно. Всички сме чували истории как в московското метро повечето от хората са забили поглед в книга. Софийското предлага средно 15-минутни маршрути, което може да означава и десет прочетени страници. Какво по-хубаво от това!

Прекарваме сума ти време в социалните мрежи или просто в интернет, като междувременно дори забравяме защо сме там… Това също е пропиляно време, което може да посветим на четене

Навиците обаче са си навици… Един от съвременните ни пороци е този, че сме непрекъснато залепени за електронните си устройства. Често просто бродим из виртуалния свят, без това да ни носи допълнителна полза. А на всичко отгоре губи време и уморява. Тук може би има най-много резерв на време, което да прекарваме в четене. Но за целта ОГРАНИЧЕТЕ ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ. Отдайте се на нещо толкова земно, каквото е книгата. Споделете я с приятели, но излезте от Мрежата навреме и отново се заровете по страниците. Ще се почувствате много по-удовлетворени!

Същото важи и по отношение на разговорите и срещите. БЪДЕТЕ ГЪВКАВИ В ОТНОШЕНИЯТА СИ – това също пести време, което иначе изразходваме с лека ръка.

Още нещо помага – НАПРАВЕТЕ СИ ГРАФИК ЗА ЧЕТЕНЕ. Така ще знаете, че това е важна част от деня ви. Но резултатът ще е малко по-различен от другите ангажименти. Защото четенето успокоява, носи удовлетворение, заедно с това помага и за социалната ни реализация. Три неща, над които си струва да се замислите!

Приемете нашето предизвикателство… Откраднете време за четене!

Кампанията ОТКРАДНИ ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ предлага чудесни книги, които сега са на по-изгодна цена. Подробностите ви очакват в най-близкия Хеликон.

Идеи как да четем повече от Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …