Начало / Любопитно / Църкви, забравили за Бога

Църкви, забравили за Бога

Сакрални в миналото, сега са повече атракцион

03538764

Липсва им славата на „Нотр Дам“ – и сигурно затова безмълвно се променят. Притежават едно безспорно предимство и това е необичайният им дух. Пък и изглеждат хубаво. Въпросът е, като са посветени веднъж на Бог, дали изобщо е възможно той да ги напусне?

Храмът на скейтбордистите

Намира се в испанското градче Ланера. Църквата е построена през 1912-а, но постепенно запада и започва да се руши. Появява се обаче група хора, която иска да я спаси. Само дето вместо със свещичка в ръка, сега там се влиза със скейтборд. Защото всъщност вече е скейтпарк.

Но храмът пак е удивителен… Макар и по-различен начин,блясъкът му е възвърнат. Изведнъж се превръща в огромна галерия, създадена от Окуда Сан Мигел.

Kaos-Temple-Skate-Church-Okuda-San-Miguel-1

Може да ви се стори богохулно, но истината е, че Божието пространство пак се е изпълнило със смисъл. Окуда Сан Мигел се занимава с улично изкуство от края на 90-те, но е дълбоко повлиян от сюрреалистите. Заедно с това включва елементи, характерни за много култури по света. Казва, че залага на позитивното послание и иска творбите му да създават у другите чувство на щастие. За него изкуството е начинът да се раждат любов и мир. А това си е съвсем Божия промисъл.

Църквата на уискито

Тя пък се намира в Нашвил – столицата на Тенеси, САЩ. Създадена е преди около 160 години. Звучи като богохулство новината, че ще се превърне в дестилерия… Но истината е малко по-различна.

Зад мащабния проект стои Боб Дилън, който иска да съживи храма – и да направи от него център за срещи с литературен салон. Постройката възприема като символ на собственото си творчество. Затова и вътре в църквата ще са любимите му неща – включително уискито Heaven’s Door. Ще се провеждат изложби и най-различни събития, а стенописите ще бъдат допълнени с картини на нобеловия лауреат. Живот на старата сграда ще вдъхнат и нови железни скулптури. Между другото, 77-годишният музикант точно сега е на европейско турне – посланието му си е точно на мястото и днес…
Heavens_Door_distillery.0

Всички, освен Каин и Авел,
и гърбушкото от Нотр Дам;
всичките правят любов,
или очакват дъжда.
(Боб Дилън)

Божият музей на восъчните фигури

Чешките Карлови Вари са кръстопът на много култури – в миналото там ходели благородници от цяла Европа, сега пък са известни примерно с кинофестивала си. Любовта към шоубизнеса се е отпечатала и върху тухлената църква на един от хълмовете в града. Местните я наричат световен уникат заради слънчевия и месечен часовник, разположени на тавана. Но ако вместо нагоре, към Бога, погледнете пред себе си, картинката също е обещаваща… Че и леко налудничава!

Църквата „Св. Лука“ е побрала почти сто фигури на световни знаменитости. Един малък музей на мадам Тюсо, тя предлага среща с восъчните подобия на президента Рейгън, четиримата от Бийтълс, пък и още една славна четворка – АББА. Налице е цялото кралско семейство на Великобритания, пък и още много известни хора – твърде вероятно е иначе някои от тях да не са и стъпвали в църква! Самите фигури са ръчно изработени, като се твърди, че са най-старите на света. И наистина, има такива от далечната 1850-а…

03538771

Иначе местните отбелязват, че наред със земните знаменитости, сигурно и небесните светци са в църквата, че да я спасят по време на комунизма. И пак сочат нагоре, към покрива, откъдето светлината влиза през 12 прозореца. Всеки месец от различен.

При всяко положение църквите страдат от болестите на хората. По-добре е обаче вратите им да са отворени, вместо да тънат в самота и мълчание. А Бог има как да ни проговори. Нали храмът му е навсякъде.

Пътища към храма от Краси Проданов

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …