Начало / Без категория / Навигатор за малки читатели

Навигатор за малки читатели

Лира.бг колекционира книгите, около които не се шуми, но си заслужават

Две детски книги препоръчваме – да се ориентираш в новите детски заглавия, понякога напомня истински слалом и не се знае къде може да финишира човек. За да избегне сблъсъка с някое дърво, каквито никнат изневиделица на полето на детското книгоиздаване, Лира. бг реши да стане навигатор, поне за книги, около които не се шуми, но си струва да бъдат прочетени. Вижте сега две предложения:

1

„ДА ГОТВИМ С ФИНДЪС И ПЕТСЪН от Свен Нордквист, по оригиналните рецепти на Кристин Самуелсон. Тук компанията ни е позната и много любима – добродушният дърводелец Петсън и котето Финдъс, като не се знае кой от двамата прави повече щуротии. Във всеки случай гладният котарак бди над разсеяния си стопанин, та да не търсят в хаос от хвърчащи листчета нито една от вкусотиите, които ще приготвят заедно. Разделен по сезони, илюстриран толкова детайлно – от човка на петел до бобова шушулка, „рецептурникът“ на „Финдъс и Петсън“ съдържа хем нови, хем позабравени ястия от предишни книги в поредицата.

Просто няма нужда да се ровите във всяка отделно, всичко е накуп и може да се готви от деца и възрастни. „Джинджифилови курабийки“, „Пай с боровинки“, „Палачинкова торта“, „Хрупкави гофрети“, даже „Варена щука“, „Мармалад от моркови“, „Шафранови кюфтенца“ и какво ли не. Препоръчително е готвенето да става по двойки, не защото така правят Финдъс и Петсън, а защото четенето увлича и поне единият трябва да внимава… да не загори манджата

2

„ВОИНИТЕ – тази енциклопедия за малки читатели обединява големия екип на трима чешки илюстратори – Катержина Хикадова, Ондржей Долейши и Томаш Перники, и авторката Яна Седлачкова. От ловци на мамути до оборудвани със смартфони войници, с описание на бойните действия по години и на снаряжението в подробности, цялата им „въоръжена до зъби“ книга, представлява неповторим музей по военно дело, при това обхождан с усмивка. Около историческите факти („Най-страховитото оръжие в Древен Египет бил сърповидният меч, наречен хопеш“ ) се въртят нарочно „фалшиви новини“ – („А не е ли по-добре да хвърлим по врага кошери с пчели“?)

Никой не е пропуснат и нищо не е забравено, както се казва – в 21-а глави от историята на най-добрите пълководци четем за философстващите гърци, за кръвожадните римски гладиатори, за хуните, келтите и викингите, за майсторите от китайския манастир Шаолин, за японските самураи и коварните нинджи, за рицарите и пиратите, за мускетарите, каубоите и индианците. Мнозина възрастни ще се трогнат колко честно е предаден животът в окопите по време на двете световни войни и знакови битки – като обсадата на Сталинград и нападението над Пърл Харбър, са описани без грам пристрастност и внушения у децата – към прояви на насилие, или поведение на жертви. Напротив, „Воините“ е подходящо допълнение към всеки учебник по история и помагало за любознателни хлапета от предучилищна възраст до… големи хора, които уважават стратегическото мислене в екстремни ситуации

Навигаторът на Лира.бг съставя Люси Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Морис Сендак – творецът, заобиколен от чудовища

Интересни факти за човека с голям талант и скандално въображение, чиято втора книжка излезе наскоро …