Начало / Свят / Любимата на децата Бевърли Клиъри навърши 103 години

Любимата на децата Бевърли Клиъри навърши 103 години

Създателката на Рамона и Хенри признава, че започнала да пише по една случайност

beverly-cleary-today-main-190411_d7e8f351b94e84e4d37aaad9c4907383

Дали бръчките по лицето, или сивите коси представят нашата същност? Надали. Кой не обича децата, дори и пораснали? Това се питат от Bookstr.com навръх 103-ия рожден ден на една от най-обичаните детски авторки Бевърли Клиъри. Тя е от онзи тип хора, които от пръв поглед възхищават с жизненост въпреки сериозната си възраст.

Бевърли Атли Бън е родена на 12 април 1916 г. в МакМинвил, Орегон. В мемоарите си A Girl from Yamhil тя разказва един от първите си спомени – денят, в който приключва Първата световна война. А сега тя навърши 103 години. Клиъри е сред пионерите на детската литература в Америка. Първата й книга – „Хенри Хъгинс“, е публикувана през 1950 г., а последната – „Светът на Рамона“ – през 1999 г.

И през всички тези години тя пише, а романите й са продадени в над 90 милиона копия. Историите за Бийзъс и Рамона и Хенри Хъгинс отдавна са се превърнали в детска класика. Клиъри не само повлиява сериозно развитието на детската литература, но променя и живота на децата, възрастните, пък и на други писатели (например Джеф Кини), които израстват, четейки нейните истории. Клиъри пише с желанието да обучава и да подготвя децата за света. Книгите ѝ са насочени към най-впечатлителните малчугани, които възнаграждава с една голяма, силна прегръдка.

Светът се е променил от времето, в което Клиъри започва да пише. Но въпреки това историите ѝ продължават да привличат читатели поради една причина – децата малко или много остават същите. Преди да пропише Клиъри е библиотекарка в детска секция… а преди това – дете, което не успяло да се научи да чете чак до втори клас.

Сама разказва, че първия път, в който наистина се забавлявала с четенето, бил случайност. Прелиствала книжка с картинки и изненадващо за самата себе си установила, че чете. Книгите променят живота ѝ, когато започнала да разбира силата им, макар че винаги в известна степен се чувства далеч от детските книги. Един ден, тъкмо била започнала работа в детската секция на библиотеката, едно раздразнено дете я попитало: „Къде са книгите за деца като нас?“ Това е моментът, в който Бевърли Клиъри решава да започне да пише и създава героите си Хенри Хъгинс и Рамона Куимби.

14 от нейните 41 книги са посветени на Хенри, приятеля му Бийзъс и малката му дяволита сестра Рамона. Рамона е в предучилищна възраст и писателката пише за нея до завършването на четвърти клас. В различните книги момиченцето попада често в смешни ситуации. Рамона поставя под съмнение света, задава въпроси и получава ценни отговори, които без съмнение са полезни.

Бевърли Клиъри без съмнение е много мъдра. Мъдростта е резултат на болка – учим другите да не допускат нашите грешки, но тогава те допускат свои собствени. Ако прочетете биографията на Клиъри, можете неволно да започнете да правите паралели между нейното израстване и това на героите в книгите ѝ. Само че детството ѝ далеч не е толкова весело, колкото на нейните герои. Клиъри, с целия си талант, предпочита да се фокусира върху по-млада аудитория, защото смята, че малчуганите се нуждаят от повече помощ. Тя им показва, че има светлина в края на тунела. Преди години чува от майка си, че без значение за какво пише, трябва „да продължи да търси начин написаното да е весело“. Спазвайки заръката ѝ, Бевърли превръща света в по-добро място.

И накрая един любим случай – в интервю по повод 100-ия си рожден ден Клиърли признава: „Не го направих нарочно“. И това го казва човек, който в друг случай твърди: „Мечтаех да стана балерина. След това промених мнението си.“

Lira.bg по материали на Bookstr