Начало / България / Поетът на месеца на Столична библиотека Марко Ганчев ще представи нова книга

Поетът на месеца на Столична библиотека Марко Ганчев ще представи нова книга

Marko Ganchev jpgПоет на месеца в Столична библиотека през март ще бъде писателят сатирик Марко Ганчев. На 27 март 2019 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката авторът и новата му книга със сатирични поеми „Кота нула”  (ИК „Стършел”, илюстрации Ивайло Нинов) ще бъдат представени от писателите Георги Мишев и Марин Георгиев, както и от редколегията на в. „Стършел”.

Търсещ винаги истината и непризнаващ „правилните” идеологически линии, Марко Ганчев е единственият писател, който при социализма е изключен от БКП, а при демокрацията от СДС. Чувството му за хумор обаче остава включено и до днес за радост на многобройните му читатели.

Марко Ганчев е поет, преводач, есеист, детски писател. Роден е през 1932 г. в с. Марча, сега квартал на гр. Дряново, в семейството на железничар. Племенник е на писателя Марко Марчевски. Завършва гимназия в родния си град, а в Софийския университет – българска филология.

Автор е на повече от петдесет книги. Започва да пише от малък – първото си стихотворение отпечатва на десетгодишна възраст през 1942 г. в столично издание за деца. Първата му стихосбирка – „Семената зреят” – излиза през 1957 г., последвана наскоро от нови. Книгата му „Бягащо дърво” (1969) е заклеймена като идейно погрешна в печат и медии, от което следват административни наказания за автор и редактор (Андрей Германов). В периоди на размразяване, въпреки последователната им критичност, негови книги са награждавани от Съюза на писателите, на преводачите, от Министерството на образованието и др.

През 1971 г. е изключен от БКП заедно с Валери Петров, Христо Ганев и Гочо Гочев заради отказ да подкрепят резолюция на писателско събрание срещу награждаването на Александър Солженицин с Нобелова награда. През 1988 г. е сред основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. От м. септември 1989 г.  чете по радио „Свободна Европа” всяка седмица серията си „Есета на прощаване с тоталитарната система”. През декември 1989 г. е избран за главен редактор на в. „Литературен фронт”, като скоро го преименува на „Литературен форум”.

Депутат е във Великото народно събрание, където гласува за сегашната Конституция, поради което бива изключен пък от СДС. Назначен е за пръв  български посланик в новата държава Беларус, която длъжност изпълнява в продължение на пет години до пенсионирането си. Сега е писател на свободна практика. Носител е на орден „Стара планина” първа степен за изключителни заслуги към българската култура.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

b1f394edf85a9a7ee6950466509732a3

Джоджо Мойс е най-заемана в Столична библиотека

„Момичето, което бях“ е книгата-хит в последните години Справката е извършена по искане на един …