Начало / Любопитно / Детската книга празнува заедно с Андерсен

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган

jonathan-borba-Z1Oyw2snqn8-unsplash

Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. Съдбата му е приготвила най-хубавия подарък. Някакви си 219 години по-късно рожденият ден на разказвача е обагрен с магията на онова, за което е живял и дишал… Децата празнуват книгите.

Денят се отбелязва вече 57 години. Има и награда на името на Андерсен – тя се връчва от ЮНЕСКО и е наричана „малка Нобелова награда“. Плеяда достойни писатели са носители на Златния медал на Андерсен – сред тях Астрид Линдгрен, Луис Карол, Туве Янсон.

Каквато и детска книга да хванете в ръце на 2 април, няма да сбъркате! Иначе в световен мащаб всяка година има държава на фокус. През 2024-а това е Япония. Празникът там минава под надслов Въображение. Пък и какво е наистина детската книга, ако не въображение – като самото детство всъщност!

Най-голямата детска библиотека у нас е част от Столична библиотека. Детският отдел там разполага с 84 хил. тома. Годишно вратите на отдела прекрачват около 100 хил. деца. Записани в библиотеката са 41 хил. деца и юноши до 14-годишна възраст. Четене на приказките на Андерсен и всякакви други събития, свързани със специалния ден, ще има в библиотеката и на този 2 април.

Детската книга развива въображението – тя е онзи инструмент, който ни превръща в пълноценни хора

detski

Сред важните събития, с които се отбелязва Деня на детската книга, е Нощта на Андерсен в библиотеката. Организират го по традиция например в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Този път се състоя в последния мартенски уикенд – на 29-и срещу 30-и. А темата беше 180-годишнината от създаването на „Снежната кралица“, една от многото прекрасни приказки на Андерсен. Инициативата се разпростира вече на около 1700 места по света, като в нея всяка година се включват повече от 100 хил. деца.

2 април с книга за най-малките от „Хеликон“

За празника с любов: Краси Проданов
Снимки от Annie Spratt и Jonathan Borba за Unsplash

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …