Начало / България / „Пражкото гробище” в книжарниците до края на януари

„Пражкото гробище” в книжарниците до края на януари

“Пражкото гробище” – последният роман на Умберто Еко, ще бъде публикуван и на български. До края на януари книгата трябва да бъде в книжарниците. Издател е отново „Бард”, който държи правата на италианския писател за България. Преводач е Стефан Тафров. Книгата на Еко, преди да бъде преведена, беше анонсирана от медиите в България и като „Гробището на Прага”.

Основната тема на романа е зараждането на съвременния антисемитизъм, създаването на скандалните “Протоколите на Сионските мъдреци” – текстове, с които цели да се докаже, че има световен масонски заговор.

„Кучето ти краде храната и се крие, но не ти разправя, че е било друго куче. Проявих интерес в “Протоколите” не само защото са важна фалшификация, но и заради трагедията, за която допринесоха. Още през 1921 г. в. “Таймс” доказа, че са фалшификат. След това те станаха още по-популярни и започнаха да ги публикуват навсякъде. Ето това явление ме заинтригува. Защо станаха толкова популярни? Ами защото не казват нищо ново, а подкрепят вече съществуващи предразсъдъци.”, заявява Умберто Еко пред  „Парис ревю”.

В Италия “Пражкото гробище” излезе в тираж от 200 000 копия, но не се мина и без скандал с Ватикана. “Пресъздаването на злото без заклеймяване и без положителни герои, с които да се идентифицираме, се превръща в изява на аморален воайоризъм”, е официалното становище на „Осерваторе романо“- официозът на католическата църква.

Свързани заглавия
Умберто Еко на 80 г. Пуска новата версия на „Името на розата”
Умберто Еко: Разследването е причината, заради която започнах да пиша романи
„Името на розата” в нов вариант
Умберто Еко взе наградата „Павезе”

Книгите на Умберто Еко тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

add1-insights-michele-frolla

Писателите учат по-лесно чужди езици

Биографиите на известните показва, че те са и полиглоти Умението да пишеш се свързва и …