Начало / Интервюта / Умберто Еко: Разследването е причината, заради която започнах да пиша романи

Умберто Еко: Разследването е причината, заради която започнах да пиша романи

Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата

 

 

Новият роман на Умберто Еко “Гробището на Прага”предизвика голям интерес на европейския книжен пазар. По този повод 79-годишният италиански писател даде интервюта за чешкия вестник “Млада фронта днес” и за австрийския “Дер щандарт”. Предлагаме ви най-интересните въпроси и отговори от двете.

 

 

►Изглежда имате слабост към темата фалшификатори и фалшификации.
– Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата. Лъжата е фундаментален аспект на комуникацията. Тя е разговор за възможни светове. За реалността би могло да комуникира дори едно куче. То обаче не може да лъже.

Притежавате значима антикварна сбирка от фалшификати.
– Да, става дума за една семиотична,куриозна, пълна с настроение, въздушна библиотека. Въздушна – заради окултните шрифтове. Колекционирам книги, които са фалшификати. Например имам книгата на астронома Птолемей, в която той не е лъгал умишлено, а просто се е заблудил. Той вярвал, че слънцето се върти около земята. Обаче не притежавам нищо на Галилео, който казал истината по въпроса.

Кои фалшификати са значими?
– Изненадващо фалшификатите в началото изобщо не са мислени като такива, а просто като упражнение на уменията. Фалшификатът е фалшификат само тогава, когато някой го мисли за оригинален. Към фалшификатите, които са повлияли на историята, принадлежат, разбира се, “Протоколите на мъдреците от Сион”.

Това е документ, който уж доказва еврейски световен заговор. В новия Ви роман Вие разкривате как е бил създаден този антисемитски памфлет.
– В протоколите се говори за тайна държава на евреите, която замисля комплоти, за да владее света. Това е една глупава фалшификация, пълна с противорчия и аз показвам това в романа ми.

Тези протоколи имат ли значение все още в наши дни?
– В арабските държави все още имат важна роля, те са ключът на антиизраелската политика и стоят на видно място в библиотеките.

В романа става дума и за параноята на заговора. Като италиански автор, имате ли и политически причини да пишете за това?
– Заговорът е нещо, което помага на хората да оправдават своите провали. Не е моя вината, а на една тайна власт!
Берлускони от години базира своята пропаганда на това, че трябва да спаси Италия от комунистите. И това функционира!

Романът Ви е пълен с исторически факти. Разследването важна част ли е от Вашето писане?
– Имам нужда от 5-6 години, за да завърша разследването за един роман. Тази работа ми харесва. Разследването е причината, заради която започнах да пиша романи. Беше ми приятно за целите на последния ми роман да ходя в Париж и да преоткривам наново старите улички.

Посещавате ли библиотеки за Вашите проучвания?
– Никога, имам всички книги тук, вкъщи.

Казахте, че имате 30 000 книги тук. Всичко ли сте прочели?
– Не, иначе защо ще ги събирам. Аз пиша, не чета (смее се). Много книги са само за справка – Вие четете ли енциклопедии?

Има ли класики, които сте пропуснали?
– Да, три пъти почвах “Панаир на суетата” на Текери, но стигах до 20-а страница.

Притежавате ли готварска книга?
– Не, но след последния ми роман “Гробището на Прага” някои ме смятат за кулинарен експерт. А аз съм “човек – хамбургер”.

Това означава ли, че ядете само хамбургери? Коя е любимата Ви храна?
– Пица “Маргарита”. Но ако трябва да съм напълно честен, това е фарината – палачинка от нахут, която в детството ми се ядеше навсякъде, а после изведнъж изчезна. Това е моята храна, вкусът на моето детство.

Романът Ви е пълен с храна и отбрани ястия.
– Това е специална оптична илюзия. Исках да отвратя читателите от нея. За главния ми герой тя е заместител на секса.

Коя книга Ви плени в младостта Ви?
– На Емилио Салгари, италианския Жул Верн. Но ако прочетете книгите ми, ще разберете, че ми повлияха и Мики Маус и комиксите.

Кои са Вашите страсти?
– Музиката… Книгите… Сексът…
Свързани заглавия
Умберто Еко взе наградата „Павезе”
„Името на розата” в нов вариант

Романите на Умберто Еко тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …