Начало / Критика / Да изплуваш на дъното

Да изплуваш на дъното

185392_bЯна ДУРЖЕВА

Кажете ми коя добра романтична книга не крие между страниците си мистериозен мъж, който разпалва огъня ви за четене… ? Знам, няма такава. Отворих копието на „Последното писмо от любимия“, мислейки си, че след „Аз преди теб“, друга книга на Джоджо Мойс не може да влезне в десятката ми, но уви.
Открих Дженифър Стърлинг в болница в Лондон през 1960 г., току-що събуждаща се от автомобилна катастрофа и, разбира се, с амнезия. Дженифър, както и читателят, не знаят какво се е случило в живота ù преди инцидента, което ни позволява да се присъединим към нея в издирването на истинската ù същност. Връщайки се в дома си, тя започва активно търсене на истории от миналото. Така се сблъсква с различни гледни точки за психичното здраве и брака, което я стресира все повече. Очакванията на социалния кръг на висшето общество в Лондон, към които принадлежат със съпруга ù, са, че тя просто ще се върне обратно към това, което е била преди инцидента. Това чувство е подсилено от мъжкото желание за мигновено връщане към старата интимност. Близките на Дженифър също нехаят, че чувствата ù са загубени и объркани. С помощта на прислужницата си една изгубена душа се връща към миналото, за да се срещне с бъдещето си. В любима книга Дженифър намира скрито любовно писмо, подписано от „Б“. Кой е този „Б“? Това не е първата буква от името на съпруга ù, а писмото ясно изразява страст, каквато тя в момента не чувства. Написаното е толкова изразително, че веднага може да се почувства любовта, бликаща от редовете. Това е връзка, която очевидно е по-силна от тази между съпрузите.
Точно като Дженифър и ние искаме да знаем повече!

„Последното писмо от любимия“ има стил и поток, който не е различен от сглобяването на пъзел от 10 000 части. Пъзел, който обикновено започвате с поставянето на ръбовете заедно, добивайки представа как ще изглежда финалната картина. А ако нямате снимка на пъзела − какво? Продължавате да сглобявате повече парчета по логика и тъкмо си мислите, че сте разгадали края и Мойс подхвърля обрат или два сюжета. Познавам много читатели, които казват, че са успели да отгатнат края на една книга. Повярвайте ми, на тази не можете! И това ще ви хареса, защото ще потъвате бавно и дълбоко чааак до повърхността.

Прочетете още

220542_b

Доза романтика, за да изпратим усмихнати май

„Повелителката на конете” е от ранните романи на Джоджо Мойс Една от хубавите черти на …