Начало / България / Теодора Димова – първи разказвач на месеца за 2019 г. в Столична библиотека

Теодора Димова – първи разказвач на месеца за 2019 г. в Столична библиотека

teodora jpgПоредицата „Разказвач на месеца“ в Столична библиотека, която се утвърди през миналата година, продължава и през новата с една от най-четените и превеждани съвременни български писателки. На 24 януари 2019 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) тя ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев, ще чете откъси отромана „Черните мироносици“, който пише в момента, ще разговаря с читателите си и ще раздава автографи. Входът е свободен, а книгите на авторката са изложени във витрина на втория етаж в Направление „Обслужване на читатели“ през целия месец януари. Заповядайте!

Теодора Димова е автор е на 9 пиеси, сред които са „Без кожа“, „Змийско мляко“, „Кучката“, „Любовници“, „Невинните“ и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ù „Емине“, „Майките“, „Адриана“ и „Марма, Мариам“. През 2006 г. „Майките“ спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана“ е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. Нейният роман „Влакът за Емаус“ (2013) спечели наградата за проза на Портал Култура за 2014 г. Повестта „Първият рожден ден“ излезе в издателство „Сиела“ в края на 2016 г.

Теодора Димова е колумнист към Портал Култура, където всяка седмица публикува есета, които се опитват да разглеждат днешния свят от гледната точка на християнската вяра. Тези текстове са обединени и издадени в три книги – „Четири вида любов“,„Ороци“ и „Зове овцете си по име“.

Прочетете още

852a7943209024685eefd39ffc4cba83

Марин Бодаков продължава да ни радва

Незавършен проект на поета и литературовед представят днес „Раковски супергерой” е идея от миналата година …