Начало / Автори / Дж. К. Роулинг: За писането

Дж. К. Роулинг: За писането

Unknown-24След като Ви предадохме мнението за писането и писателската работа на Елена Феранте, ще продължим темата с един материал, който открихме на официалния сайт на втората най-печеливша писателка в света, авторката на серията за Хари Потър, която толкова много обичаме, Дж. К. Роулинг. Тя публикува интервю със себе си, в което отговаря на въпроси за това, кое прави писането толкова привлекателно и как се става популярен писател.

Има ли трикове, които бихте споделили с други желаещи да пишат?

Не мисля, че мога да посоча списък с „трябва“ елементи, нито за живота, нито за писането. Нещо се съпротивлява в мен, когато ми казват какво трябва да направя преди да навърша 50, или както да купя този сезон, или какво да напиша, ако искам да бъда успешен писател.

Нямам например 10 правила, които могат да гарантират успеха, но обещавам, че ако ги измисля, ще ги споделя. Истината е, че постигнах успех, докато се борех сама и вървях по един път, за който мнозина казваха, че е задънена улица. Наруших всички установени правила за писане на детска литература през 90-те. Училищните пансиони бяха като анатема. Никоя детска книга не можеше да е от повече от 45 000 думи.

Затова забравете какво „трябва“ и се концентрирайте върху онези неща, „без които вероятно няма да стигнете далеч“.

1d274906575284-today-pottermore-rowling-140815-01Такива са:

Четенето

Това е от особено важно значение за по-младите писатели. Не можеш да си добър писател без да си отдаден читател. Четенето е най-добрият начин да анализираш това кое прави една книга добра. Забележете какво върши работа, какво не, какво ви харесва и защо. Първоначално сигурно ще имитирате любимите си автори, но това е добър подход при ученето. След време ще откриете своя характерен глас.

Дисциплината

Моментите на чисто вдъхновение са великолепни, но в по-голямата си част животът на писателя е свързан с адаптирането на старите клишета. Така че този живот е повече свързан с потене, отколкото с вдъхновение. Понякога трябва да пишеш дори когато музата ти хич не ти помага.

Устойчивост и смиреност

Те вървят ръка за ръка, защото отхвърлянето и критиката са част от живота на писателя. Градивната критика е полезна и нужна, но някои от най-великите писатели са били отхвърляни многократно. Способността да се вдигнеш и да продължиш е безценна, ако искаш да оцелееш и работата ти да бъде публикувана. Често, най-острата критика идва от собствената ти глава. В такива дни аз обикновено успявам да успокоя критика в себе си, като му дам бисквита, или почивка. Но в началните си години тази почивка отнемаше седмица, докато не добие по-милостив поглед върху процеса. Една от причините да минат цели седем години от раждането на идеята за „Хари Потър и Философския камък“ и публикуването й е, че крих с месеци ръкописа, защото мислех, че е боклук.

Кураж

Страхът от провала е най-тъжната причина на земята да не направиш това, което искаш да направиш. Накрая аз намерих куража да започна да предлагам първата си книга на агенти и издатели и то в момент, в който усещах, че е очевиден провал. Тогава обаче реших, че ще опитам да направя това, което винаги съм предполагала, че мога да правя. Мислех си, че ако не проработи, съм преживявала и по-тежки моменти, затова ще оцелея.

В края на краищата не сте ли Вие човекът, който всъщност е приключил един проект, който винаги сте мечтаели да приключите, без значение кой какво е искал от вас да правите?

Независимост

С това имам предвид устояването на натиска да спазвате Най-добрите 10 правила с религиозна отдаденост. Тези правила днес вече не са само онлайн списъци, а цели книги, които ви обещават да ви разкрият как да напишете бестселър, какво ТРЯБВА да направите, за да ви публикуват, или как да спечелите милион долара с писане.

Често препоръчвам един сайт: https://accrispin.blogspot.com, на новите писатели. Там има фантастичен ресурс за всеки, който се опитва да реши кое ще му бъде полезно, какво си струва да си купи, или какво трябва да избягва на всяка цена. За нещастие, има много измамници, които не бяха толкова активни, когато аз започвах да пиша. Особено онлайн.

Всъщност, в писането, както в живота, работата ви е да дадете най-доброто от себе си, да преодолеете собствените си ограничения, да научите възможно най-много и да приемете, че най-великите произведения на изкуството са малко по-често срещани от перфектното човешко същество. Често се успокоявам с думите на Робърт Бенчли: „Отне ми 15 години да открия, че нямам талант за писане, но вече не можех да се откажа, защото по онова време вече бях твърде известен.“

Какво обичате най-много в писателския живот?

Не мога да отговоря на този въпрос без да прозвуча мелодраматично. Истината е, че не мога наистина да разделя писателския живот от живота въобще. Това е по-скоро нужда, отколкото любов. Предполагам, че трябва да прекарам по-голяма част от съзнателния си живот в имагинерни светове, което някои хора биха намерили за тъжно, все едно нещо липсва в истинския ми живот. Но това определено не е така. Аз съм щастлив човек, с голямо семейство, което обожавам и с много занимания, на които се наслаждавам. Но просто имам няколко различни свята в ума си и често се оказвам там. Наистина не знам как да живея по друг начин.

Какво е усещането, когато някой контролира работата ви?

Да контролират работата ви е нещо, което е неизбежно за професионалния писател. Никога не съм и мечтала, че всичко ще достигне до там където се стигна и излизането на Хари Потър от книгите. Това е смайващо и чудесно. Предвид, че съм доста обсесивна спрямо себе си, феновете са като мили духове.

Мисля, че в последните 10 години прекарах почти цялото си време в дискусии относно героите в поредицата, обратите в сюжета и различни теории с феновете. Но искам да работя и други неща. Не се поддавам на изкушения.

Липсват ми дните, когато четенията и събитията бяха по-малко. Не се оплаквам, но когато публиката расте и става все по-голяма, е по-трудно да достигнеш до всеки, който те пита нещо. Засега контактът с читателите в Twitter решава този проблем. Учудващо е, че хората все още се вълнуват за тези книги. Съмнявам се, че някога ще спрат да се свързват с мен, защото има толкова много читатели.

Сега съм на етап на контакт с феновете, защото отново работя с магьосническия свят покрай „Фантастичните животни“. И отново балансирам между разговорите с феновете, като не мога да отговоря на всички въпроси изцяло, защото сме направили само два филма от поредица от пет. Но мисля, че този проблем е прекрасен.

Прочетете още

epa05632893 British novelist, screenwriter and film producer, J.K. Rowling attends the European Premiere of 'Fantastic Beasts and Where Tto Find Them' at Leicester Square in London, Britain, 15 November 2016. The movie opens in British cinemas on 18 November.  EPA/HAYOUNG JEON

„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, …