Начало / Критика / Волята да продължиш напред

Волята да продължиш напред

189482_bЗорница ГРОЗДЕВА, Хеликон Велико Търново

Целувай или убивай, казват испанците, тичай или умри, поправя ги Килиан.

Противно на заглавието, това не е книга за бягане.  Независимо с какво се занимавате – писане, рисуване, четене, танци − за всеки от вас има нещо, което  го допълва като личност, нещо, без което не би могъл да живее, защото придава страст на живота му. И то до такава степен се е превърнало в част от него, че го възприема за съвсем естествено, като дишането, просто го прави.

Тази книга почти не съдържа биографични данни за живота на един от най-издръжливите спортисти на планетата.  Тя е посветена на границите, които сами поставяме пред себе си и начините да ги преодолеем, да не спираме да се предизвикваме, за да ставаме все по-добри с всеки изминал ден. Жорнет споделя житейска философия,  градена в продължение на стотици километри, когато всяка следваща стъпка може да е последна, ако нямаш волята да продължиш напред, дори когато тялото ти крещи да спреш.

Между страниците няма да срещнете насоки как да започнете да тичате по стотина километра за един ден без да припаднете от умора, но пък може да ви помогне да откриете сила и кураж за неща, които  не сте си  представяли, че сте способни да извършите.

Не знам кое място заема в момента Килиан в световната ранглиста, но „Тичай или умри”  е на челно място в личната ми класация за най-вдъхновяващи книги.

Прочетете още

226618_b

Всеки иска да бъде част от история, която си заслужава да бъде записана

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Някога, много отдавна, Времето се влюбило в Съдбата, но звездите …