Начало / Читателски дневник / Вкусна книжарница: рецепта и книга за постите

Вкусна книжарница: рецепта и книга за постите

Като оставим една храна настрана, заместваме я с книга. Така и тялото, и умът се изчистват

14224735_1102837583133506_620460478637515223_n

Коледните пости са подготовка за празника

При това във всеки един смисъл – и чисто духовно, но и във физически аспект. Сезоните пак се сменят и е редно да прочистим и емоциите. Книгите са чудесен помощник в това отношение.

Обикновено си обещаваме нещо

Като започваме да постим, си казваме примерно, че искаме да сме по-добри. Или пък да се отървем от някой вреден навик. А може стремежът да е и да си помогнем да сме по-здрави, и да разширим кръгозора си. Примерно да си обещаем да прочетем нови книги.

Революция в кухнята и съзнанието

Постите правят така, че много неща, които ни заобикалят, изведнъж ни се струват безсмислени. Това е точно процесът на изчистване. Като махаме някой и друг килограм от тялото си, може да разтоварим примерно и библиотечката. Вижте кои са книгите, дето само трупат прах. Подарете ги. Намерете им нов дом. Ще се почувствате по-леки и с душата си. Пък и ще ви стане още по-коледно.

Намерили сме идеалната храна за тялото

Тази година за нас е под знака на булгура. Едно време на практика са липсвали оризови насаждения по земите ни. Нашите баби и дядовци са счуквали житни зрънца и са приготвяли храна с тях. Така че булгурът има традиции в България.

Хубаво е обаче да се внимава с него, защото все пак съдържа глутен. Ако поддържате специална диета, имайте и това предвид.

Храносмила се по много интересен начин

Гликемичният индекс на булгура е нисък и въглехидратите, които съдържа, се усвояват бавно. Което означава, че и нивото на кръвната захар се променя много умерено. Заедно с това добре засища и отдалечава следващото хранене. А се приготвя изключително лесно…

Deli-Bluem-Tabouleh

Най-известната рецепта обаче е ливанска

Салатата табуле е простичка и заедно с това вкусна. На практика представлява смес от булгур с пресни зеленчуци и подправки. Може да добавите към нея и парче тофу, макар че класическият начин на консумация е и с ливански хляб… Но ще ви разберем, ако ви е трудно да си намерите…

Ако булгурът, който използвате, е натрошен на ситно, може вместо да го варите, само да го накиснете. Иначе го сложете го във вряща вода и за четвърт час е готов за вашето табуле.

Салатата се прави с пресни домати, но преспокойно можем да експериментираме и да я приготвим със сушени… Иначе ще ви трябва и връзка магданоз, може да добавите листенца мента, половин лимон, няколко лъжици зехтин или шарлан и мъничко сол.

jablko3

Бързаме да добавим и книга като за постите

Харесахме ви нещо, написано от лекар – д-р Сара Брюър. Тя е известна с опита си в областта на нутриционалната медицина. „Храни се добре, за да се чувстваш добре“ е книга, която може веднага да влезе в употреба, защото авторът й обяснява как начинът ни на хранене повлиява болестите, които много ни мъчат напоследък…

Ако спазвате режима на д-р Брюър, може да се преборите например с розацея, кандидоза, катаракта или пък запек

Британката е създала повече от 60 книги за здравословно хранене и наистина е капацитет в тази област… Затова и горещо препоръчваме „Храни се добре, за да се чувстваш добре“. Освен че обяснява механизма на болестите, тя ни помага да създадем правилен хранителен режим – и го прави практично, с помощта на рецепти дори…

А нашата рецепта за предколедното време е тази – лека храна и хубава книга

За да е усмихнато в душата.

Книга и рецепта за постите ви предложи Краси Проданов

Прочетете още

1

Топ книгата: Добрите ченгета още са на мода

Писането на книги като забавление – това е стихията на Лий Чайлд Съавтор – марихуаната …

Един коментар

  1. Данаил Димитров

    Постът не е просто храна която се„храносмила по много интересен начин”!!!

    Има достатъчно православна литература по този въпрос.

    Може просто да се цитира.

    Лек и спасителен пост на всички православни християни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *