Като оставим една храна настрана, заместваме я с книга. Така и тялото, и умът се изчистват
Коледните пости са подготовка за празника
При това във всеки един смисъл – и чисто духовно, но и във физически аспект. Сезоните пак се сменят и е редно да прочистим и емоциите. Книгите са чудесен помощник в това отношение.
Обикновено си обещаваме нещо
Като започваме да постим, си казваме примерно, че искаме да сме по-добри. Или пък да се отървем от някой вреден навик. А може стремежът да е и да си помогнем да сме по-здрави, и да разширим кръгозора си. Примерно да си обещаем да прочетем нови книги.
Революция в кухнята и съзнанието
Постите правят така, че много неща, които ни заобикалят, изведнъж ни се струват безсмислени. Това е точно процесът на изчистване. Като махаме някой и друг килограм от тялото си, може да разтоварим примерно и библиотечката. Вижте кои са книгите, дето само трупат прах. Подарете ги. Намерете им нов дом. Ще се почувствате по-леки и с душата си. Пък и ще ви стане още по-коледно.
Намерили сме идеалната храна за тялото
Тази година за нас е под знака на булгура. Едно време на практика са липсвали оризови насаждения по земите ни. Нашите баби и дядовци са счуквали житни зрънца и са приготвяли храна с тях. Така че булгурът има традиции в България.
Хубаво е обаче да се внимава с него, защото все пак съдържа глутен. Ако поддържате специална диета, имайте и това предвид.
Храносмила се по много интересен начин
Гликемичният индекс на булгура е нисък и въглехидратите, които съдържа, се усвояват бавно. Което означава, че и нивото на кръвната захар се променя много умерено. Заедно с това добре засища и отдалечава следващото хранене. А се приготвя изключително лесно…
Най-известната рецепта обаче е ливанска
Салатата табуле е простичка и заедно с това вкусна. На практика представлява смес от булгур с пресни зеленчуци и подправки. Може да добавите към нея и парче тофу, макар че класическият начин на консумация е и с ливански хляб… Но ще ви разберем, ако ви е трудно да си намерите…
Ако булгурът, който използвате, е натрошен на ситно, може вместо да го варите, само да го накиснете. Иначе го сложете го във вряща вода и за четвърт час е готов за вашето табуле.
Салатата се прави с пресни домати, но преспокойно можем да експериментираме и да я приготвим със сушени… Иначе ще ви трябва и връзка магданоз, може да добавите листенца мента, половин лимон, няколко лъжици зехтин или шарлан и мъничко сол.
Бързаме да добавим и книга като за постите
Харесахме ви нещо, написано от лекар – д-р Сара Брюър. Тя е известна с опита си в областта на нутриционалната медицина. „Храни се добре, за да се чувстваш добре“ е книга, която може веднага да влезе в употреба, защото авторът й обяснява как начинът ни на хранене повлиява болестите, които много ни мъчат напоследък…
Ако спазвате режима на д-р Брюър, може да се преборите например с розацея, кандидоза, катаракта или пък запек…
Британката е създала повече от 60 книги за здравословно хранене и наистина е капацитет в тази област… Затова и горещо препоръчваме „Храни се добре, за да се чувстваш добре“. Освен че обяснява механизма на болестите, тя ни помага да създадем правилен хранителен режим – и го прави практично, с помощта на рецепти дори…
А нашата рецепта за предколедното време е тази – лека храна и хубава книга
За да е усмихнато в душата.
Книга и рецепта за постите ви предложи Краси Проданов
Постът не е просто храна която се„храносмила по много интересен начин”!!!
Има достатъчно православна литература по този въпрос.
Може просто да се цитира.
Лек и спасителен пост на всички православни християни!
Данаил, текстът ни напомня, че постът е за това да сме добри на първо място. Мисля, че трудно ще го оспорите, нали А колкото до това, че се опитваме да сме полезни на хората – също едва ли заслужаваме упрек. Всеки стига по своя начин до книгите, които споменавате. Светли празници ви желая – и много поводи гледната ни точка да ни събира вместо да ни разделя!