Начало / Свят / Кундера посрещна в дома си чешкия премиер

Кундера посрещна в дома си чешкия премиер

Големият писател остава обаче хладен към своята родина

2207740

Чешкото гражданство засега е само идея

Един от най-великите живи писатели по документи е французин. Роденият в Бърно през 1929-а автор емигрира през 1975 г. Комунистическият режим отнема чешкото му гражданство четири години по-късно.

Сегашният премиер предложи това да се поправи

Срещата на Андрей Бабиш и семейство Кундера продължила три часа, по думите на министър-председателя. След като посрещнали политика в парижкия си дом, двамата Кундера го поканили и в любимия си ресторант. Там Бабиш с удивление видял, че по стените са изписани цитати от книгите на славния писател.

Чехите реагираха по кундеровски: „Шега!“

Щекотливите коментари отбелязват, че авторът на „Непосилната лекота на битието“ е напуснал родината си навремето заради такива като сегашния премиер. Подиграват се и на това, че политикът подарил на Кундера собствените си книги.

Андрей Бабиш бе придружаван от съпругата си на срещата със семейство Кундера
Андрей Бабиш бе придружаван от съпругата си на срещата със семейство Кундера

Чешкото гражданство е въпрос на желание

Институциите уточниха, че единствената причина Милан Кундера да е французин е нежеланието му да получи чешка лична карта. Самият Андрей Бабиш също признава, че реакцията на почти 90-годишния писател е била по-скоро сдържана.

Последната книга на Кундера, писана на чешки, е „Безсмъртие“ от 1990 г. Творбите му намират трудно път до чешките книжарници, защото писателят по правило има резерви към преводите на майчиния му език.

Кундера ще е следващият Нобелов лауреат

Като се има предвид 90-годишният му юбилей, който предстои след година, може би в приказките има доза истина. Въпросът е дали французин, или чех ще вземе наградата. „Дано се попълват по-малко документи!“, реагира в свой стил писателят на предложението да стане отново чех. А снимка с премиера няма – Кундера отдавна отказва да бъде сниман.

Седмична хроника от Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …