Начало / България / Джак Ма: От философ до филантроп

Джак Ма: От философ до филантроп

206881_bВ света на бизнеса 8 септември ще бъде запомнен с новината, че навръх 54-ия си рожден ден в понеделник създателят на онлайн гиганта Alibaba Джак Ма се оттегля и ще се отдаде на филантропия.

Бившият учител по английски език основава и само за петнайсет години превръща Alibaba в една от най-мощните компании в света, от която зависят стотици милиони потребители. Сега той ще се съсредоточи именно върху проекти в сферата на образованието.

Онези, които следят проявите на Джак Ма, може би са очаквали този ход. Един от тях е британският инвеститор и експерт в областта на предприемачеството в Китай Дънкан Кларк. В книгата си „Alibaba – империята, която Джак Ма изгради”, (изд. „Locus“), Кларк разказва историята на Alibaba в контекста на изключително значимите икономически и социални промени в Китай и за пръв път хвърля светлина върху този необичаен корпоративен титан.

„Джак вече има репутация на китайския изпълнителен директор – философ, но все по-често се проявява като филантроп и природозащитник. Шест месеца преди първичното публично предлагане през 2014 г. Джак и Джо заедно използват като залог 2 процента от Alibaba Group – от техните лични дялове, – за да създадат нов „филантропски попечителски фонд“, припомня Дънкан Кларк.

Джак Ма създава Alibaba Group през 1999 г., като пазарната оценка на компанията в момента е над $420 млрд.

 

ОТКЪС

Джак вече има репутация на китайския изпълнителен директор – философ, но все по-често се проявява като филантроп и природозащитник. Шест месеца преди първичното публично предлагане през 2014 г. Джак и Джо заедно използват като залог 2 процента от Alibaba Group – от техните лични дялове, – за да създадат нов „филантропски попечителски фонд“ . Залогът е под формата на опции за акции с цена на предлагане 25 долара (приблизително 43 долара под цената на първичното предлагане), като за една вечер създават една от най-големите филантропски организации в Китай. Джак обещава да дари на този попечителски фонд още от личните си средства в бъдеще.

Попечителският фонд ще се съсредоточи основно върху опазването на околна среда и здравеопазването в Китай – две теми, в които Джак е все по-въвлечен през последните години. Бързата индустриализация и урбанизация в Китай са опустошили околната среда и здравето на гражданите. На конференция за предприемачи през 2013 Джак отправя призив за мобилизация, като посланието му е обобщено в статия, по-късно публикувана в Harvard Business Review: „Ракът – рядко споменавана дума в разговорите преди трийсет години – сега е тема от ежедневието“. Джак често говори за увеличаващите се случаи на заболявания от рак сред неговите служители, приятели и техните семейства, включително в сесия за въпроси и отговори с президента Обама. „Без здравословна среда на тази планета, без значение колко пари печелите – без значение колко сте чудесни – може да ви връхлети нещастие.“

Със своя активизъм и символизма на изкуственото езеро, което изгражда в централата в Уетлендс, Джак демонстрира следното: “Някой трябва да направи нещо… Нашата задача е да събудим хората“.

Той не се притеснява да критикува стария индустриален модел: „Ние се чувствахме горди, че в страната ни се намират всички заводи в света. Сега всички осъзнаваме каква е цената, която сме платили за това. Водата ни не е годна за пиене, храната ни не е годна за ядене, млякото е отровно и най-лошото от всичко – въздухът в градовете ни е толкова замърсен, че често не можем да видим слънцето“.

В статията Джак също се прицелва в бездействието на правителството относно екологичната криза: „Преди, без значение колко се молихме на хората във властта да обърнат внимание на водата, въздуха и сигурността на храната, никой не искаше да слуша. Привилегированите хора получаваха чиста привилегирована вода и чиста привилегирована храна. Всички обаче дишаме един и същ въздух. Няма значение колко сте богати или могъщи, ако не можете да се порадвате на слънцето, няма как да бъдете щастливи“. Както много от другите свръхбогаташи в Китай, Джак си купува свое райско кътче в чужбина. През 2015 г., с помощта на Nature Conservancy, екологична фондация, създадена от бивш банкер от Goldman Sachs, Джак закупува имот в Брандън Парк, в планините Адирондак, щат Ню Йорк, за 23 милиона долара; този имот е част от владение, което някога е било собственост на семейство Рокфелер. В разговор по време на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила през ноември 2015 г. бившият президент Барак Обама поздравява Джак за това, че проявява интерес към опазването на околната среда: „Зная, че в допълнение към скорошното ви сътрудничество с организациите с идеална цел вие също сте говорили с Бил Гейтс относно потенциала за реално ускоряване на инвестициите в изследователска и развойна дейност за чиста енергия“. Скоро след това, в навечерието на COP, конференцията на ООН за климатичните промени в Париж, Джак обявява подкрепата си за Breakthrough Energy Coalition. Тя е ръководена от Бил Гейтс, а към Джак се присъединяват и неговият инвеститор Масайоши Сон и бившият спаринг-партньор Мег Уитман, заедно с Марк Зукърбърг и Джеф Безос, общо двайсет и осем инвеститори, които обещават да финансират търсене на нови технологии за ограничаване на въглеродните емисии.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

bill-gates-summer-books

Бил Гейтс препоръчва книги за лятото

Сред заглавията няма леки четива, както изтъква самият милиардер Бил Гейтс се слави като един …