Начало / Интервюта / Три въпроса към… Кристина Митева

Три въпроса към… Кристина Митева

Хора, които обичат или пък създават книгите, ви предлагаме в тази наша мъничка рубрика

Криси е безкрайно нежна и чувствителна – затова и решихме, че трите ни „книжни“ въпроса ще са ушити сякаш по нейна мярка! Пък и на всичко отгоре е на финала на един значим проект. Няколко години тя посвети на идеята „Един от нас споделя“, задавайки на много и най-различни хора едни и същи общочовешки въпроси. Сега обедини отговорите в една книга. Нещо като анкета за живота, която звучи на много гласове…

Иначе Кристина Митева вече има зад гърба си две книги – „Планетата Земя е тъжно-синя” и „Слънчогледите се прераждат в слънца”. Обича да чете, обича да е щастлива…

39442850_438854879852308_8847463339329060864_n1. Като кажа четене, каква е първата ти асоциация?

Почивка. За мен това е истинска почивка, подобна на съня… Особено четенето на хартиена книга, при което нищо да не те разсейва – само четеш и прелистваш страниците, и забравяш за всичко, което е останало извън света на книгата. Все пак понякога четенето е и емоция, до сълзи, макар че по-често плача на филми или красива музика… Достоевски, например, е успявал да ме развълнува много.

2. Случвало ли ти се е да искаш да живееш в някоя книга?

Не. По-скоро понякога ми се налага да поживея с някоя история и с нейните герои известно време, самата аз като автор, който има художествени идеи и образи в съзнанието си – за разкази предимно. Но тъй като моите герои са симпатични, това не ми тежи :)

3. Коя е книгата, която те впечатли най-много напоследък?

Много ще ми е трудно да „отлича” само една. Затова ще споделя за няколко, макар така да излизам от рамките на въпроса, но ако си представим четенето като река – нормално е тя да прелива понякога… Ето ги: „Кривата на щастието” на Иво Иванов, която е просто прекрасен сбор от възможно най-човешки и трогателни истории, разказани възможно най-талантливо и с добро сърце; „Рай” и неговите продължения „Вратите” и „Пеперудите” на Радослав Гизгинджиев, които са изключително силна трилогия, без аналог, смея да твърдя, в литературата ни (днес и въобще); „Девет лица на човека” на Антон Дончев, която е също божествено-човешка книга, написана с изключителен талант, ум, проницателност и сърце, водеща към общочовешкото; книгите на Петър Дънов, който владее Словото в дълбочина и се изразява с безмерни красота и интелект (и дух!); и – за да посоча и чужд автор все пак, – „Фън Шуй за Душата” на Дениз Лин, която прекрасно „сплита” древни и съвременни знания за природата и духовното измерение на живота ни, за да ни помогне да осмислим и пренаредим някои важни „неща” и да заживеем по-добре, по-хармонично и щастливо… Доколкото е възможно това на този свят :)

Най-добри пожелания от мен към читателите!

izbor

Трите въпроса зададе Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Любимите литературни герои

Малко от книгите, които ни карат да се влюбим в тях Попитахме ви точно това …