Начало / България / На читателя – с любов… и на порции

На читателя – с любов… и на порции

214365_bТози забележителен дебютен роман е дълбоко затрогваща история за малко момче, което вярва във всичко, и старец, който вече не вярва в нищо. Завладяващият със своята искреност разказ за кръговрата на живота напомня мекия меланхоличен хумор на нобелиста Исак Сингер и сърцераздирателния патос на филма на Роберто Бенини „Животът е прекрасен“ (носител на „Оскар“, 1997 г.). Впрочем книгата на Емануел Бергман има необикновена съдба. Идеята за нейния път до читателите възниква в разговор на чаша вино между издателя на „Диоген“ Филип Кел и издателя на „Тамедия“ Пиетро Супино. Към тях въодушевено се присъединява и Марко Босели, главен редактор на най-четения швейцарски вестник „20 минути“ – безплатен всекидневник, който се разпространява предимно по гарите и спирките на метрото и излиза в 2 милиона тираж.

През август 2016 г. читателите са заинтригувани – всеки ден на цяла страница във вестника се появяват ярки мисли за живота и любовта към четенето – „Позволете да ви омагьосат!“, „Да живееш, да четеш, да обичаш!“, „Времената се менят, добрата история остава“, „Забравù за мобилния телефон!“, „Едно селфи по-малко, една страница повече“… И после започва публикуването на „Магията“ на 37 части с време за четене 20 минути.

В миналото романите с продължение са много популярни. Сега редакцията на вестника получава огромно количество читателски писма, в които високата оценка за романа върви паралелно с одобрението на класическия начин на четиво „на порции“. „Едва дочаквам новия брой на „20 минути“ – пише читателят Петер Кислинг – и първата ми работа е да прочета продължението на „Магията“. Супер!“

Такава обратна връзка досега издателите не са имали.

Всеки, който отвори сърцето си за романа на Емануел Бергман, ще се присъедини към онези първи два милиона (а впоследствие и много повече) читатели и почитатели. Този роман го заслужава.

ЕМАНУЕЛ БЕРГМАН е роден през 1972 година в Саарбрюкен. След завършване на гимназия той заминава за Лос Анджелис, за да следва киноизкуство и журналистика. Дълги години работи за различни филмови студиа, продуцентски къщи и издателства в САЩ. Сега преподава немски език, превежда книги и пише статии за различни германски медии.

Магията“ (изд. „Кибеа“) е неговият първи роман.