Начало / Свят / Джон Грийн тества нов формат книги

Джон Грийн тества нов формат книги

John Green Is Promoting CellphoneЕдин от най-популярните автори на младежка литература Джон Грийн се е съгласил да изпробва нов формат книги, предава сайтът Bookstr. Не става дума обаче за електронни четива, а за хартиени книги с размера на смартфон, наречени Flipback. Името идва от факта, че вместо да се разгръщат странично, страниците на тези книги ще се разтварят вертикална. За мнозина този формат може да изглежда странен, но според Грийн „отнема секунди, за да свикнеш. Шокиран съм колко лесно се чете така“.

Този начин на четене е създаден още през 2009 г. в Холандия, като целта е да се улесни досегът с литературата в автобуси и влакове. Джобната книжка е с по-ситен шрифт и от тънка хартия. Според създателите ѝ, най-голямото предизвикателство е било да се реши колко големи ще са шрифтът, полетата и колко ще са редовете на една страница. Легендарното издателство Penguin ще отпечата цяла серия от заглавия в новия формат, които се очакват през октомври. Те ще включват някои от заглавията на Грийн, сред които и „Вината в нашите звезди“, „Къде си, Аляска?“, „Множество Катрини“  и „Хартиени градове“ .

Със сигурност популярността на самия Грийн ще повлияе на възприемането на новия книжен формат, а издателите се надяват ангажираността му с проекта да доведе нови читатели в книжарниците. Ако телефоните са един от най-разсейващите елементи на четящите днес, то може би книгите с форма на телефон са решението?

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

215630_b

Тъмната страна на интернет славата

Ханк Грийн е интернет сензация, може да се похвали с милиони фенове и последователи от …