Начало / Критика / Малкият Никола като комикс или как започна всичко

Малкият Никола като комикс или как започна всичко

Юлия ПЕТКОВА

nikolapyrvkomiks3Кое будно дете не е чувало за малкия Николà? Лудориите на прочутия ученик и неговото обкръжение са съвсем реалистични, а патилата му могат да сполетят всеки невръстен читател, сигурно затова разказите се харесват от толкова много деца по цял свят. У нас в момента са налични 15 книжки от хитовата поредица, като „Балонът и други неиздавани истории“ включва първите разкази за Никола, написани от Рьоне Госини и илюстрирани от Жан-Жак Семпе.

Наскоро излезе „Първоначалният комикс” или книжката, дала тон на хрумките, които ще се родят впоследствие. Този разкошен цветен албум съдържа първите „номера” на знаменития герой и бележи началото на един тандем, чиято продуктивност е удивителна. Освен весели комикси (в които най-злощастен е… бащата на Никола), книжката включва и два илюстрирани разказа – „Колелото” и „Много е щуро на плажа”. Двайсет и осемте панела са публикувани за пръв път в белгийско издание, с което двамата автори работили. А първата им история под формата на разказче излиза на бял свят на 29 март 1959 година.

Може да се каже, че поредицата за Никола разказва преди всичко историята на едно мъжко приятелство. Без Семпе Госини никога не би създал своя герой и обратно. Двамата са благородни съучастници, а онова, което скрепява техния творчески съюз, е блестящото чувство за хумор. Рьоне Госини е гениален сценарист, автор с искрящ талант, „баща“ на дребничкия гал Астерикс, създател на цяла плеяда незабравими герои. Посмъртно му е присъдена награда „Сезар” за цялостно кинематографично творчество. Малцина възрастни знаят, че изразите „бягам по-бързо от сянката си”, „на краставичар краставици да продаваш” и „намирам цаката на някого” са негови, нищо че ги употребяват всеки ден. Жан-Жак Семпе е бил лош ученик, дори е бил изключван за лошо поведение. Налагало му се е да сменя доста занаяти, преди да се посвети на рисуването и това да му донесе успех. Илюстрирал е заглавия на такива „сериозни” автори като Патрик Модиано и Патрик Зюскинд…

Всички книжки от поредицата за Никола са четивни и красиво оформени, а историите са пригодени за психиката на децата, навършили 6 години. Ако сте на 6×6 и ви е любопитно да узнаете как се ражда легендата на малкия щурак, веднага си набавете „Първоначалният комикс”. И побързайте да му се насладите, преди детето ви да го е унищожило от препрочитане.

Превод на българското издание: Венелин Пройков